Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στη... βράση κολλά το σίδερο για το Σύλλογο Οικιστών Νομού Ηρακλείου, που πετυχαίνοντας να βάλει στο τραπέζι του υπουργείου Περιβάλλοντος τη δέσμη των δικών του και ταυτόχρονα και του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου προτάσεων για τη λύση στο "γόρδιο δεσμό" των αυθαιρέτων εμφανίζεται αποφασισμένος να εντείνει τη μεγάλη τις τελευταίες ημέρες κινητικότητά του.

Εντοπίζοντας τη στιγμή αυτή - και ενόψει του 6μήνου συζητήσεων και διαβουλεύσεων που χρειάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για να φέρει το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους - πρόσφορο έδαφος για το θέμα των αυθαιρέτων, ο Σύλλογος πέτυχε σε πρώτη φάση να βάλει σε πρώτο πλάνο τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου.

Και αναμένοντας τις απαντήσεις της κυβέρνησης επί των συγκεκριμένων τολμηρών πολιτικών προτάσεων, επιχειρεί να κινητοποιήσει βουλευτές και Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξει μια πιο δυνατή "φωνή" προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών...
Αν και ο ίδιος έχει βαρεθεί τα τόσα ταξίδια που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, από το 1996 ως σήμερα, προς τους εκάστοτε υπουργούς-υφυπουργούς, η τελευταία προ ημερών επίσκεψή του έχει αφήσει στον πρόεδρο του Συλλόγου Οικιστών κ. Μιχάλη Βλαχάκη μια αχτίδα αισιοδοξίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο ίδιος, όπως εκμυστηρεύτηκε στη "Ν.Κ.", αποκόμισε μια καλή εντύπωση από τον έτερο συνομιλητή, τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Θάνο Μωραΐτη. «Ήταν καλά ενημερωμένος και έδειξε ειλικρινές ενδιαφέρον όταν του θέσαμε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στο Ηράκλειο.
Ο ίδιος άκουσε με προσοχή τα μέτρα που προτείνουμε εμείς ως οικιστές και αποτελούν απόφαση από τις 14 Οκτωβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Και θα σας πω το εξής, κάτι που προσωπικά με γέμισε με λίγη ελπίδα: Έχοντας επισκεφτεί τόσους υπουργούς για το πρόβλημα των αυθαιρέτων, είμαι πραγματικά σε θέση να καταλάβω αν ο άλλος που έχουμε απέναντί μας μάς κοροϊδεύει ή έχει πάρει ζεστά το θέμα...
Και αυτό ακριβώς που μου έκανε θετικότατη εντύπωση είναι ότι πάνω στη συζήτηση για τη δέσμη προτάσεων που κάνουμε ως Ηράκλειο, όρισε ευθύς αμέσως μια επιτροπή, ζητώντας ονομαστικά έναν προς έναν εκείνα τα στελέχη του υπουργείου που θέλει να παρευρεθούν για να συνεδριάσει αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, με αποκλειστικό θέμα τα όσα προτείνουμε εμείς και ο Δήμος Ηρακλείου», σχολίασε χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." ο κ. Βλαχάκης.


Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι οικιστές αναμένουν πλέον τα μαντάτα τόσο από τη σημερινή συνεδρίαση της ειδικής αυτής επιτροπής, όσο και τις μετέπειτα συνεδριάσεις που θα απαιτηθούν, καθώς ο υφυπουργός ζήτησε από τα μέλη του Συλλόγου μια πίστωση χρόνου 20 ημερών, για να δώσει απαντήσεις για τη λύση που προτείνουν οικιστές και Δήμος Ηρακλείου.

Η πρόταση αυτή, που έχει θεσμοθετηθεί ως επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 14 Οκτωβρίου του 2008, είναι γνωστή σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Είχε αποσταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, επί θητείας Γιώργου Σουφλιά, όπως και προς την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι πλέον βέβαιο πως υπάρχει στη σκέψη της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία και έχει δεσμευτεί πως θα δώσει λύση στο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων.
Προ καιρού δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες είχαν παρουσιάσει μάλιστα την υπουργό έτοιμη να προχωρήσει σε νομοσχέδιο που θα "πατά" πάνω ακριβώς στην πρόταση του Δήμου Ηρακλείου.
Η ίδια βέβαια δε θέλησε να τα επιβεβαιώσει, ενδεικτικό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, των επιφυλάξεων που υπάρχουν στην ηγεσία του υπουργείου για τυχόν νομικά κωλύματα. Το "φόβο" του ΣτΕ επισήμανε, άλλωστε, με έμφαση και προς τη διοίκηση του Συλλόγου Οικιστών ο κ. Μωραΐτης.

Ξέχωρα όμως από τις επιμέρους επιφυλάξεις που έχει το υπουργείο, τόσο η στάση του υφυπουργού όσο και τα μηνύματα που εισπράττουν το διάστημα αυτό οι οικιστές αλλά και η δημοτική Αρχή Ηρακλείου δείχνουν πως τα μέτρα που έχει να προτείνει το Ηράκλειο "στέκουν" δυνατά στο διάλογο και στη διαβούλευση.


Νέα Κρήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου