Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Κατέρευσε η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε.

Η αδιαφορία και η κρατική αναλγησία γκρέμισαν το Ηγουμενείο της ιστορικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε.
Οι δύο μοναχοί και ο δόκιμος που διαβιούν στο μοναστήρι εδώ και τρία χρό
νια έχουν βρεθεί όμηροι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και θύματα μιας πρωτοφανούς κοροϊδίας από την πλευρά των αρμόδιων Υπηρεσιών.
Αποτέλεσμα αυτής της ανεύθυνης συμπεριφοράς απέναντι σε ένα από τα ιστορικά μνημεία του νησιού και ταυτόχρονα σημαντικό κομμάτι του θρησκευτικού πλούτου της Κρήτης ήταν η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα να γκρεμιστεί, εξαιτίας των ορμητικών νερών,
μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το Ηγουμενείο, το οποίο ήταν ήδη μισογκρεμισμένο, έχει πλέον αποτελέσει… παρελθόν, ενώ σοβαρό κίνδυνο πλέον αντιμετωπίζουν και τα κελιά με τα βοηθητικά δωμάτια των μοναχών, στα οποία έχουν παρουσιαστεί μεγάλες ρωγμές.
Ο Ηγούμενος της Μονής, Πατέρας Παντελεήμονας, ο οποίος έγινε «μπαλάκι» των υπεύθυνων-ανεύθυνων όλα τα προηγούμενα χρόνια, ξεσπάει μιλώντας στην «Τ»:
«Από το 2006 μέχρι σήμερα μόνο μας κοροϊδεύουν και τίποτα άλλο.
Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από την πλευρά των αρμοδίων ότι προχωράει το θέμα μας. Αντίθετα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση, με τα δυσάρεστα αποτελέσματα να είναι πλέον περισσότερο από ορατά στο Μοναστήρι», τονίζει ο Ηγούμενος.

Όπως λέει μάλιστα, όποιο κτίριο υπήρχε και είχε μείνει όρθιο, έπεσε πλέον και μένουν μόνο κάποιοι τοίχοι, που είναι ετοιμόρροποι και αυτοί.

Μια επίσκεψη στο μοναστήρι αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της ζημιάς αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν οι μοναχοί, οι οποίοι πλέον δεν προσεύχονται μόνο για το μοναστήρι αλλά και για τις ίδιες τους τις ζωές.


Διεύθυνση Αναστύλωσης
Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εξέλιξη αυτή φέρει, σύμφωνα με τον Πατέρα Παντελεήμονα, η Διεύθυνση Αναστύλωσης του υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει κίνδυνος απένταξης του από το ΕΣΠΑ.
«Αν το ΕΣΠΑ εγκρίνει τη χρηματοδότηση για το μοναστήρι, εμείς θα χάσουμε αυτά τα λεφτά, γιατί η Υπηρεσία Αναστύλωσης δεν έχει εκπονήσει τη μελέτη για την κατεδάφιση του κτιρίου, παρά μόνο μελέτη για την αναστύλωσή του.
Η Υπηρεσία έχει καθυστερήσει να εκδώσει την απόφαση για να προχωρήσω εγώ στη μελέτη κατεδάφισης.

Και όλα αυτά, την ώρα που το συγκεκριμένο έργο θεωρείται το δεύτερο σημαντικότερο μετά από την αναστύλωση του Κούλε», καταλήγει ο Πατέρας Παντελεήμονας.



Του Ανδρέα Κριτσωτάκη ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου