Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Νέα ανακάλυψη πολύχρωμου δεινόσαυρου

Ένα καλοδιατηρημένο απολίθωμα του πιο μικρού δεινοσαύρου που έχει ποτέ βρεθεί και ο οποίος ζούσε στην Κίνα πριν από 150 εκατ. χρόνια, αποκαλύπτει ότι διέθετε πολύχρωμο φτέρωμα, το οποίο πιθανότατα, όπως και σε πολλά σημερινά ζώα, επιτελούσε μια συγκεκριμένη εξελικτική λειτουργία: να εντυπωσιάζει και να προσελκύει άτομα του αντίθετου φύλου.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της παλαιοντολογίας που έχει αναλυθεί με τόση λεπτομέρεια το χρώμα ολόκληρου του σώματος ενός δεινοσαύρου.

"Θα ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό ζώο, αν ζούσε σήμερα", δήλωσε ο καθηγητής ορνιθολογίας του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Πραμ, ο οποίος έκανε τη μελέτη μαζί με κινέζους ερευνητές από το πανεπιστήμιο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πεκίνου. Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Anchiornis huxleyi ήταν ένας δίποδος μίνι-δεινόσαυρος, σαν κοτόπουλο, βάρους μόλις 1,1 κιλού και ύψους 12 εκατοστών, με τέσσερις φτερούγες, που του επέτρεπαν πιθανότατα να πετάει από δέντρο σε δέντρο και ο οποίος έζησε στην ύστερη Ιουρασική περίοδο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κυρίως σώμα του ήταν γκρι (ή μαύρο) και το λοφίο του κοκκινο-καφέ, ενώ είχε επίσης κοκκινο-καφέ στίγματα στο πρόσωπό του, καθώς και άσπρες φτερούγες με μαύρες ρίγες.

Οι αμερικανοί και οι κινέζοι ερευνητές βοηθήθηκαν στην έρευνά τους κάνοντας σύγκριση των απολιθωμάτων με 26 φτερά διαφορετικών χρωμάτων από σημερινά πουλιά. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο δύο απολιθώματα του μικροσκοπικού Anchiornis huxleyi - και τα δύο πέρυσι στην Κίνα, η οποία εξελίσσεται σε "χρυσωρυχείο" για τους παλαιοντολόγους.

Το χρώμα των δεινοσαύρων μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστο στους επιστήμονες, οι οποίοι απλώς έκαναν εικασίες (όπως και ο Σπίλμπεργκ στη διάσημη ταινία "Τζουράσικ Παρκ"!). Όμως, τελευταία έρχονται νέα στοιχεία στο φως που δείχνουν ότι οι δεινόσαυροι, τουλάχιστον μερικοί από αυτούς, ήσαν πολύχρωμοι.
Προ ημερών ανακοινώθηκε ότι ένας άλλος δεινόσαυρος, ο οποίος επίσης βρέθηκε στην Κίνα, ο Σινοσαυροπτέρυξ, ηλικίας περίπου 125 εκατ. ετών, είχε "καροτί" φτερά.


Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/science.1186290


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου