Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΧΑΝΙΑ:Κινδυνεύουν τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο Χρυσοπηγής

Στα όριά της έφτασε η υπομονή των γονιών των μικρών μαθητών του δημοτικού σχολείου Χρυσοπηγής στον δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς το τμήμα του δρόμου μπροστά από το σχολείο είναι το μόνο που δεν έχει αναπλαστεί με σύγχρονα πεζοδρόμια λόγω των αντιδράσεων ορισμένων στην αναγκαία κοπή τριών - τεσσάρων ευκαλύπτων που υπάρχουν απέναντι από το σχολείο.
Και καθώς τα παιδιά του σχολείου κινδυνεύουν καθημερινά, όχι μόνο από τα αυτοκίνητα αλλά και από τα κλαδιά των ευκαλύπτων που σπάνε εύκολα, οι γονείς προχώρησαν χθες και θα συνεχίσουν και σήμερα κινητοποιήσεις με κλείσιμο του δρόμου μπροστά από το σχολείο.


Το δημοτικό σχολείο Χρυσοπηγής βρίσκεται πλέον σε μιαν περιοχή που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αστικοποιημένη. Μπροστά από το σχολείο ένα τσιμεντένιο κράσπεδο προσπαθεί να μιμηθεί χωρίς επιτυχία το πεζοδρόμιο.
Ακριβώς απέναντι υπάρχει απλώς ένα...χαντάκι.
Φυσικά ούτε λόγος για να φύγουν μόνα τα παιδιά από το σχολείο, ενώ και οι γονείς που τα συνοδεύουν περπατούν στην οδό Χρυσοπηγής.
Έναν δρόμο με πολύ μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, που γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος λόγω των κλαδιών των ευκαλύπτων που κρέμονται σαν Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των παιδιών και όλων των περαστικών καθώς όταν φυσά αέρας τα κλαδιά σπάνε πανεύκολα.
Και όμως ο δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου δημιούργησε , από την διασταύρωση της λεωφόρου Σούδας, έναν πανέμορφο δρόμο και πεζοδρόμια, μόνο που η ανάπλαση σταμάτησε έξω από το σχολείο. Ο λόγος;
Τρείς ή τέσσερεις ευκάλυπτοι απέναντι από το σχολείο τους οποίους κάποια μέλη της "Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων" φαίνεται πως βάζουν πάνω από την ασφάλεια των ανθρώπων.

«Οι συνθήκες απαιτούν στο συγκεκριμένο κομμάτι να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου για την ασφάλεια και μόνο των παιδιών μας, καθώς είναι γνωστό ότι το σχολείο της Χρυσοπηγής είναι από τα μεγαλύτερα σε πληθυσμό παιδιών σχολεία του δήμου Ελ.Βενιζέλου» δήλωσε η κα Ειρήνη Αντωνίου, επισημαίνοντας πως «από εδώ περνούν και τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, στο γυμνάσιο και στο λύκειο.
Αυτός ο δρόμος πρέπει οπωσδήποτε να διαπλατυνθεί. Μοναδικός τρόπος για να γίνει η διαπλάτυνση είναι να κοπούν κάποια δένδρα. Δεν θυσιάζουμε τις ζωές των παιδιών μας για λίγα δένδρα» .
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κοντορινάκης δήλωσε : « Ήρθαμε εδώ να διαδηλώσουμε ειρηνικά για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας. Ζητάμε άμεση λύση εδώ και τώρα. Όχι μπαλώματα πάνω στα μπαλώματα. Δεν είμαστε τσιράκια, πιόνια και νταβατζήδες όπως μας αποκάλεσαν κάποιοι "κύριοι" προ ημερών. Είμαστε αγανακτισμένοι γονείς».

Το εύλογο ερώτημα που θέτουν όλοι οι γονείς στους πάσης φύσεως ανευθυνουπεύθυνους και πρωτίστως στα μέλη της "Οικολογικής Πρωτοβουλίας" που αντιδρούν είναι : Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν ο μοι γένοιτο χτυπήσει κάποιο παιδί; Ο δήμος ; Αυτός έκανε την προσπάθειά του αλλά λόγω του ότι το σημείο είναι εκτός σχεδίου χρειάζεται άδεια για να παρέμβει στους ευκαλύπτους.
Η αστυνομία και η δικαιοσύνη σηκώνουν ψηλά τα χέρια και το πιθανότερο είναι να ασχοληθούν κατόπιν δυστυχηματος.
Τα μέλη της "Οικολογικής Πρωτοβουλίας" ; Μα αυτοί όχι μόνο θεωρούν τους ευκαλύπτους πολυτιμότερους από την σωματική ακεραιότητα των παιδιών, αλλά επιπλέον ανακάλυψαν και την ιστορική αξία τους καθώς - λένε - πως τους είχε φυτέψει ο πρίγκηπας Γεώργιος. Δυστυχώς και αυτός δεν ζει για να του ζητήσουν ευθύνες οι γονείς. Το γεγονός είναι πως, οι εισαγόμενοι από την Αυστραλία, ευκάλυπτοι είχαν φυτευτεί σε μιαν περιοχή με χωράφια στα οποία λίμναζαν νερά και χρησίμευαν για να διώχνουν τα κουνούπια. Έναν αιώνα μετά ούτε χωράφια υπάρχουν αλλά ούτε λιμνάζοντα νερά.
Και οι ευκάλυπτοι - είτε λόγω των εύθραυστων κλαδιών, είτε λόγω του τεράστιου κορμού και των ριζών - είναι τελείως ακατάλληλοι σε μιαν αστική περιοχή. Το πράσινο και το οξυγόνο το δίνουν και δεκάδες άλλα δένδρα που ο δήμος έχει σχεδιάσει να φυτεύσει σε αντικατάστασή των ευκαλύπτων.
Αυτό το γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών του σχολείου που είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για να έχουν τον τελευταίο λόγο στο θέμα.
Και γιαυτό είναι αποφασισμένοι ακόμη και να κλείσουν το σχολείο δεν δοθεί άμεσα λύση για την ασφάλεια των παιδιών τους.


ΝΑΠ.Σ.''Εφημερίδα Κήρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου