Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ουαλία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για την υγεία όσων χρησιμοποιούν τηλεοράσεις και οθόνες 3D.
O Martin Banks, καθηγητής οπτομετρίας στο τμήμα Science of Vision του Πανεπιστημίου Berkeley, δήλωσε στο περιοδικό EETimes ότι μπορεί να προκληθούν πονοκέφαλοι και αυξημένη καταπόνηση των ματιών κατά την παρακολούθηση περιεχομένου 3D.
Κάτι που οφείλεται στο λεγόμενο "convergence-accommodation conflict". Αυτό, με απλά λόγια, οφείλεται στο εξής: αν και οι τηλεοράσεις 3D πείθουν τους χρήστες ότι βλέπουν τρισδιάστατα, υπάρχουν κάποιοι άλλοι παράγοντες που αντικρούουν αυτή τη ψευδαίσθηση, επηρεάζοντας αρνητικά τη σωστή αντίληψη του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Και μπορεί σε πανάκριβες παραγωγές, όπως το Avatar, να έχει ελαχιστοποιηθεί κατά το δυνατόν αυτός ο κίνδυνος, σε φθηνές παραγωγές αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι εντονότερα.
Ο Banks έχει συζητήσει ήδη με εκπροσώπους του χώρου και έχει την εντύπωση ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.
Τα λεγόμενα του Banks τα υποστηρίζει και ο Simon Watt, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας.
Και αυτός αναφέρεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία, ιδίως νεαρών παιδιών που σπαταλάνε πολλές ώρες μπροστά σε τέτοιες οθόνες.
Στόχος του δεν είναι μας αποτρέψει από τη χρήση οθονών 3D αλλά να επισημάνει τα προβλήματα τους.
Μια πρόσθετη δυσκολία προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία για την οποία δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετές έρευνες και μελέτες για τις επιπτώσεις και τα προβλήματα της.
pcnea.blogspot.com
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου