Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Αναβίωσε και φέτος στην Αση Γωνιά Χανίων ,το έθιμο του αρμέγματος των προβάτων

Το παραδοσιακό έθιμο του αρμέγματος των προβάτων αναβίωσε και φέτος στην ορεινή κοινότητα Αση Γωνιάς στα όρια των νομών Χανίων -Ρεθύμνου.
Όπως η παράδοση ορίζει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής οδηγούν τα πρόβατά τους στην εκκλησούλα τ’ Αϊ Γιώργη. Τα συγκεντρώνουν δίπλα στην εκκλησία για να τα αρμέξουν. Ένα μέρος από το γάλα θα το βράσουν και θα το μοιράσουν στους προσκυνητές. Το μεγαλύτερο όμως μέρος από το γάλα που θα συγκεντρωθεί θα το δώσουν στους προσκυνητές άβραστο σε δοχεία των πέντε ή δέκα κιλών. Σήμερα δόθηκαν στους πιστούς περισσότεροι από τρεις τόνοι γάλα.
Είναι ένα έθιμο, που αναβιώνει κάθε χρόνια σε αυτή την ορεινή γωνιά της Κρητικής γης. Άτομα κάθε ηλικίας από κάθε σημείο του νησιού, φθάνουν στην κοινότητα, όπως το έθιμο και οι παραδόσεις προστάζουν. Από νωρίς το πρωί, οι κτηνοτρόφοι, οδηγούν τα κοπάδια τους στην κούρτα, ένα κλειστό χώρο κοντά στην εκκλησία. Το άρμεγμα γίνεται με θαυμαστή γρηγοράδα από τους Ασιγωνιώτες βοσκούς. Όταν τελειώσουν ο παπάς θα ευλογήσει και θα αγιάσει τα ζώα..
Ακολουθεί, η περιφορά των εικόνων του Αη Γιώργη, και της Αναστάσεως, γύρω από το ναό. Μετά την λειτουργία στήνεται τρικούβερτο γλέντι, όπου οι προσκεκλημένοι γνωρίζουν την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία.Για τους κτηνοτρόφους η γιορτή του Αη Γιώργη, είναι η αρχή μίας, παραγωγικής περιόδου που κλείνει μόλις τελειώσει το καλοκαίρι.
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20000 αιγοπρόβατα από τα οποία τα 10000 « κατέβηκαν,» και φέτος στο πανηγύρι του Αη Γιώργη.
Φέτος μεταξύ αυτών που επισκέφθηκαν την Αση Γωνιά ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης , Στέλιος Νικηφοράκης και Μανώλης Σκουλάκης καθώς και ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης. Α.Νομικός


ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου