Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Κρητικό ελαιόλαδο: Ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ζητά ο ΣΕΔΗΚ απο το Ρέθυμνο


Ρέθυμνο
Το θέμα της εκκρεμότητας του φακέλου για την πιστοποίηση του κρητικού ελαιολάδου ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αλλά και το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για την προστασία του παραγωγού και της τιμής του ελαιολάδου, ήταν τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΔΗΚ που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.
Το γεγονός της καθυστέρησης από πλευράς υπουργείου να εξετάσει τον φάκελο για το ΠΟΠ Κρήτης ανησυχεί ιδιαίτερα τον ΣΕΔΗΚ, που αποδίδει την καθυστέρηση αυτή σε μικροσυμφέροντα, όπως τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.
«Κάποιοι δεν έχουν δει ακόμη μια υδρόγειο σφαίρα και δεν ξέρουν πως το χωριό
τους δεν είναι ούτε μια κουκκίδα στον χάρτη.
Αν δεν πιστοποιήσουμε τη συνολική παραγωγή του κρητικού λαδιού και αν δεν αποκτήσουμε μια ενιαία ετικέτα δεν μπορεί να βγει στην αγορά. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο, τα οποία τάχα παρέχουν καλές υπηρεσίες, αλλά παρέχουν κακές υπηρεσίες για τους παραγωγούς και καλές για τους εαυτούς τους και θα πρέπει ο υπουργός να ξεφύγει από αυτήν την παγίδα. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για τους παραγωγούς και δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τις διαδικασίες με στείρες λογικές».
«Ούτως ή άλλως κρατάει το λάδι του στην αποθήκη ο παραγωγός και δεν παίρνει τίποτα.
Επομένως χρειάζεται να λειτουργήσει η ιδιωτική αποθεματοποίηση, είναι χρήματα της Ευρώπης, για τη στήριξη του παραγωγού», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας σχετικά με το μέτρο αυτό που ισχύει μεν σαν όρος στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν έχει εφαρμοστεί δε.
Πρόκειται για ένα υποστηρικτικό μέτρο του παραγωγού, βάσει του οποίου δεν είναι υποχρεωμένος όταν πέσει η τιμή κάτω από το πλαφόν, να το εμπορευθεί και επειδή το κρατάει αποθηκευμένο, παίρνει πριμ.
«Έτσι αποσύρεται από την προσφορά μια ποσότητα λαδιού που δημιουργεί συνθήκες πτώσης των τιμών και από την άλλη ο έμπορος αν προσφέρει τιμές κάτω από τα όρια της αποθεματοποίησης δεν θα βρίσκει λάδι στην αγορά.
Θα κάνουμε παράσταση στον υπουργό για να ζητήσουμε την προστασία του παραγωγού και την προώθηση του προϊόντος», σημείωσε ο ίδιος. ΄΄........΄΄ Χ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου