Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ: Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος


Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και δημιουργία συνθηκών για ορθολογιστική και βιώσιμη ανάπτυξη εξασφαλίζει για τη Γαύδο, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), η οποία παρουσιάστηκε χθες το πρωί απο τους ειδικούς επιστήμονες που την εκπονούν στην επιτροπή παρακολούθησης.
Η μελέτη καθορίζει περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας και ζώνες όπου μπορεί να αναπτυχθούν οικοτουριστικές δραστηριότητες.
Από τη χθεσινή παρουσίαση απουσίασε ο πρόεδρος της κοινότητας Γαύδου παρότι είχε κληθεί. Οπως αναφέρθηκε, ο κ. Λαμπάκης ενημερωνόταν καθόλη τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης για την πορεία της, ενώ για την καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας της Γαύδου ο νομάρχης κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης πρότεινε την παρουσίασή της στο νησί, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα.
“Πράσινο νησί”
Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για να χαρακτηριστεί "πράσινο νησί" η Γαύδος και να γίνει προσπάθεια ενεργειακής της αυτονόμησης τα επόμενα χρόνια, θα ενσωματηθεί στην ΕΠΜ. Όπως αναφέρθηκε, 2.5 ΜW αρκούν για την ηλεκτροδότηση του νησιού και θα μπορούν να παράγονται απο 3 μεγάλες ανεμογεννήτριες, ή περισσότερες μικρές προκειμένου να μην αλλοιώνεται αισθητικά η περιοχή.
Λύση για Σαρακήνικο
Δρομολογείται η αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων στο Σαρακήνικο. Το σημείο κοντά στην παραλία που έχουν κτισθεί παράνομα ταβέρνες και δωμάτια θα χαρακτηριστεί παλιός αιγιαλός έτσι ώστε να μπορεί να παραχωρηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ετσι, το συγκεκριμένο σημείο θα μπορέσει να ηλεκτροδοτηθεί απο τη ΔΕΗ, και όχι απο γεννήτριες του κάθε καταστήματος όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώην γ.γ. της Περιφέρειας επισκεπτόμενος της Γαύδο είχε αναφέρει πως "όταν στο Ηράκλειο το 1/3 των σπιτιών είναι αυθαίρετα και ηλεκτροδοτούνται γιατί να υπάρχει πρόβλημα για 10 αυθαίρετες κατασκευές στη Γαύδο;''. Εφημερίδα ''Χανιώτικα Νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου