Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Κατασκευή φασματοραδιόμετρου στο ΜΑΙΧανίων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε στα Χανιά, ένα φασματοραδιόμετρο, δηλαδή μία συσκευή που επιτρέπει μετρήσεις στο έδαφος για την ανάλυση δεδομένων. Το μηχάνημα αυτό δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) και της εταιρείας "Μηχανική Κρήτης" και παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο τηλεπισκόπησης το οποίο ολοκληρώνεται αύριο.
Οπως εξήγησε υπεύθυνος του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο ΜΑΙΧ, Ιωάννης Μανάκος, "σε οποιαδήποτε μελέτη θέλουμε να κάνουμε από το Διάστημα, για να μπορέσουμε να κανονικοποιήσουμε τα δεδομένα και να τα διορθώσουμε σε σχέση με το ατμοσφαιρικό στρώμα το οποίο μεσολαβεί, χρειαζόμαστε δεδομένα υπαίθρου. Γι' αυτό το λόγο χρειαζ
όμαστε κάποια μηχανήματα, τα φασματοραδιόμετρα, τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορους στόχους στην επιφάνεια της γης . Αυτά τα μηχανήματα στήνονται σε κάποιο ύψος από την επιφάνεια της γης ώστε να μπορούν να πάρουν αντιπροσωπευτικό δείγμα είτε της βλάστησης που θέλουμε να μετρήσουμε, είτε του πετρώματος, είτε του νερού. Για να μπορέσουμε να το στήσουμε ψηλά, έχουμε κάποιες παραμέτρους που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν".
Ο κ. Μανάκος πρόσθεσε ότι "σε συνεργασία με την Μηχανική Κρήτης, πριν από 3 μήνες ξεκινήσαμε από το μηδέν και στήσαμε αυτό το μηχάνημα. Αυτός ο εξοπλισμός ζυγίζει περίπου 1,5 τόνο, έχει δικά του στηρίγματα τα οποία τον φέρνουν σε επίπεδη θέση σε σχέση με το υπόβαθρο και στην συνέχεια έχει την δυνατότητα ο χειριστής να ανεβάσει ένα ιστίο ψηλά, στα 9 μέτρα, από το οποίο κρέμεται το φασματοραδιόμετρο και μπορεί να το χειριστεί από το έδαφος".
Μάλιστα, το φασματοραδιόμετρο συνδέεται με υπολογιστή ενώ έχει τη δυνατότητα μετρήσεων σε ύψος περίπου 9 μέτρων και σε απόσταση 4,5 μέτρων.

΄΄Χανιώτικα Νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου