Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Προσοχή στα «ψιλά γράμματα» στο Διαδίκτυο

Προσοχή στα «ψιλά γράμματα» που περιέχουν αρκετές ιστοσελίδες, συστήνουν το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα πάρα πολλές ιστοσελίδες κατακλύζονται από διαφημίσεις παιχνιδιών, κουίζ, διαγωνισμών και άλλων ελκυστικών εφαρμογών για νέους και όχι μόνο. Συναντώνται συχνότερα με διαδραστικά «μπάνερ» που διαφημίζουν από τέστ νοημοσύνης (ΙQ) μέχρι και γεωγραφικό εντοπισμό φίλων μέσω κινητού. Κάνοντας "κλικ" σε αυτά, ο χρήστης μεταφέρεται σε ιστοσελίδα, όπου για να λάβει μέρος σε διαγωνισμό ή για να δει τα αποτελέσματα κουίζ στο οποίο απάντησε, θα πρέπει να συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία και ειδικότερα τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου. Εκείνη τη στιγμή, όμως, εγγράφεται ακούσια σε «ειδικές υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης», όπως τα μηνύματα αυξημένης χρέωσης (PSMS).
Κατά κανόνα, στους ιστοχώρους αυτούς, αν και υπάρχουν οι όροι χρήσης και πληροφορίες για τις χρεώσεις της εκάστοτε υπηρεσίας, αυτές δεν είναι εμφανείς και ευδιάκριτες. Θύματα της τακτικής αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μπορούν να πέσουν τόσο τα μικρά παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα με τα «ψιλά γράμματα» στις διαδικτυακές υπηρεσίες, όσο και ενήλικες.
Προσοχή λοιπόν απ'ολους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου