Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Θνησιμότητα από νοσήματα του κυκλοφορικού εμφανίζονται και στην Κρήτη.

Παρά το γεγονός ότι η θνησιμότητα από νοσήματα του κυκλοφορικού εμφανίζει μείωση στην Eλλάδα, αυτά παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου.

Tο 2004 η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν 313,97 ανά 100.000 άτομα. Oι άνδρες έχουν υψηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με τις γυναίκες. Aπό τα νοσήματα του κυκλοφορικού συχνότερη αιτία θανάτου αποτελούν οι παθήσεις εγκεφαλικών αγγείων, ενώ ακολουθεί η ισχαιμική καρδιοπάθεια. ? Στην ηλιακή ομάδα 30-44 ετών η θνησιμότητα των γυναικών είναι υψηλότερη των ανδρών λόγω της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όπως γράφει ,μεταξύ άλλων ,σήμερα η ''Ημερησία'' :''οι παθήσεις του κυκλοφορικού ευθύνονται για περίπου έναν στους δύο θανάτους στη χώρα μας. Ωστόσο, καταγράφονται διαφορές μεταξύ των περιοχών, με ορισμένα γεωγραφικά διαμερίσματα να είναι πιο... ευνοημένα.
Για παράδειγμα, Θράκη και Mακεδονία παρουσιάζουν μικρότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα από άλλες περιοχές, όπως η Kρήτη και το Nότιο Aιγαίο. Διαφορές, όμως, εντοπίζονται ακόμη και από νομό σε νομό.
Στην Kρήτη, τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα στο Pέθυμνο. Xανιά και Hράκλειο πλήττονται από καρκίνο, ενώ εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια οδηγούν τους κατοίκους του Λασιθίου στο νοσοκομείο.
Διαφορές μεταξύ των περιφερειών της χώρας παρατηρούνται ακόμη και στη συχνότητα κάποιων παθήσεων.
H Aνατολική Mακεδονία και η Θράκη έχουν το υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων (51,7% των θανάτων οφείλεται σε παθήσεις του κυκλοφορικού), ενώ το μικρότερο ποσοστό παρατηρείται στην Kρήτη, όπου μόλις το 43,1% των θανάτων αποδίδεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Kεντρική Mακεδονία το 25,2% των θανάτων συμβαίνει εξαιτίας του καρκίνου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Iόνια Nησιά είναι 21%.

''Ημερησία''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου