Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ελληνες σουρεαλιστές καταπλέουν στα Χανιά

MIA εικαστική μονογραφία ενός διεθνούς κινήματος της τέχνης που εκπροσωπήθηκε από σημαντικούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα, αυτό του σουρεαλισμού, παρουσιάζεται από αύριο στα Χανιά. «Πέρα από το Πραγματικό: Απόηχοι του σουρεαλισμού στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων με έργα των: Νίκου Εγγονόπουλου (φωτογραφία), Antoine Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη), Aλκη Γκίνη, Γεώργιου Δέρπαπα, Αλέξανδρου Iσαρη, Σαράντη Καραβούζη, Δημήτρη Γέρου, Θόδωρου Πανταλέοντα και του νέου ζωγράφου Θεόφιλου Κατσιπάνου. Eνας πίνακας, ο «Σιδηροδρομικός Σταθμός», που φιλοτέχνησε το 1936, το πρώτο έργο του πολυδιάστατου καλλιτέχνη, με έκδηλες τις επιρροές από το κίνημα του σουρεαλισμού, είναι η αφετηρία της έκθεσης. «Οι σουρεαλιστές, άνθρωποι με κοφτερό και τίμιο βλέμμα, που δεν φοβήθηκαν ποτέ τη νύχτα ούτε τον ουρανό ούτε τις σκιερές περιοχές του πνεύματος, εξερευνητές χαμένων κόσμων, ανακαλύψανε κρυμμένα φώτα και στάθηκαν άγγελοι νέων μορφών» είναι το ποιητικά λόγια του J. Lacarrire που μεταφέρει στον κατάλογο της έκθεσης ο πρόεδρος του δ.σ. της Πινακοθήκης Χανίων Μανώλης Αλιφιεράκης.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου ενώ τη διοργάνωση υπογράφει ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με τον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, επίτιμο σύμβουλο της πινακοθήκης.
Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 21 Αυγούστου. Θα είναι ανοικτή για το κοινό από: Δευτέρα ως Παρασκευή 10.00-2.00 το πρωί και 7.00-10.00 το βράδυ, το Σάββατο 10.00-2.00 το πρωί και την Κυριακή κλειστά.

''Εξπρες''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου