Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Αναπτυξιακά προγράμματα της Κρήτης ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη. ''Αδιαβαστος πιάστηκε'' ο Υφυπουργός.

Το ξεκίνημα του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ορεινών Όγκων Κρήτης με 60 εκ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο υφυπουργός Οικονομία και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο κ. Μπούρας παράλληλα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους με 71 εκ. ευρώ του φράγματος Αποσελέμη προκειμένου να γίνει ο εμπλουτισμός του με νερό που θα μεταφέρεται από το Οροπέδιο Λασιθίου.
Επίσης γνωστοποίησε ότι επιχορηγήθηκε η Περιφέρεια Κρήτης με ένα επιπλέον ποσόν περίπου 11 εκ ευρώ για την εξόφληση των εργοληπτών .

Ο κ. Μπούρας το πρωί επισκέφθηκε τα έργα του Φράγματος Αποσελέμη
και στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στην οποία πήραν μέρος ο Γ. Γ. της Περιφέρειας Σεραφείμ Τσόκας , Βουλευτές, η νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη , Δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ωστόσο εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών για το διαδημοτικό έργο αποχέτευσης των δήμων Ρεθύμνου -Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά. Ένα έργο χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους ,το οποίο έχει σταματήσει από το 2007, ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πως θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε δηλώσεις ο κ. Μπούρας μεταξύ άλλων επισήμανε:
''επισκέφτηκα ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο για χρόνια καρκινοβατούσε και τώρα εκτελείται με ταχύτατους ρυθμούς, το φράγμα Αποσελέμη, το οποίο έχει έναν προϋπολογισμό 114 εκ. ευρώ και με απαλλοτριώσεις μαζί έχουμε ήδη φτάσει άλλα 45 εκ. ευρώ. Είναι έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από Ταμείο Συνοχής όμως όλες οι απαλλοτριώσεις και ότι άλλο χρειάζεται από εδώ και πέρα πληρώνεται από Εθνικούς Πόρους. Γι αυτό λοιπόν πριν από λίγες μέρες μετά από πρόταση του κ. Σουφλιά του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ , το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους με 71 εκ. ευρώ προκειμένου να γίνει ο εμπλουτισμός του φράγματος με νερό που θα μεταφέρεται από το Οροπέδιο Λασιθίου.
Και ένα δεύτερο θέμα για το οποίο και ήρθα ήταν η ανακοίνωση της υλοποίησης ενός ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, του Προγράμματος Ορεινών Όγκων Κρήτης. Δηλ. αναφέρεται στους οικισμούς και στους Δήμους και στα χωριά που βρίσκονται πάνω από 400 μ. υψόμετρο στις οροσειρές της Κρήτης. Είναι ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο που εφαρμόζεται σε άλλα μέρη στην Ηπειρωτική Ελλάδα , όπως είναι το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, κλπ.''
Ο Γ.Γ. κ Τσόκας είπε μεταξύ άλλων :Γιά το πρόγραμμα των Ορεινών Όγκων:''Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει αρκετά τους Ορεινούς Όγκους και το καλό που έχει είναι ότι αποτελεί μια δεξαμενή απ όπου μπορούν να μπαίνουν χρήματα και αντίστοιχα να εκταμιεύονται για τους Ορεινούς Όγκους και για συγκεκριμένα έργα. Έχει ένα σύστημα Διοίκησης και θα υπάρξει και ένα χρονικό περιθώριο διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία το πώς θέλουμε να διοικηθεί. Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο ποιο απλό γίνεται για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε και σε χρήματα που δίνονται και για τις ιδιωτικές επενδύσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο.''
Για το
φράγμα Πλακιώτισσας :''υπήρξε μια συνάντηση των Δημάρχων με τον κ. Μπούρα .Μου ζητήθηκε από την πλευρά μου να προσφύγω σε δεύτερο βαθμό πράγμα πού έχει γίνει προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κόστος των 27 εκ. ευρώ που έχουν οι απαλλοτριώσεις και υπάρχει δέσμευση του Υπουργού ότι τηρουμένων των αναλογιών της οικονομικής κρίσης θα κοιτάξουμε να αντεπεξέλθουμε. Και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουμε νομικά αν μπορεί μέρος αυτών των χρημάτων να κατατεθεί ή όχι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
' ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου