Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Τηρείται η νομοθεσία στα Κινέζικα καταστήματα των Χανίων ;

«Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στο Ν. Χανίων έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους Κίνας, δύο (2) άδειες διαμονής για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Οι εν λόγω άδειες διαμονής εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3386/2005, οι οποίες ορίζουν σαφώς ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εντάσσονται στο ρυθμιστικό πεδίο του υπόψη νόμου και επιθυμούν να ασκήσουν ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει να είναι κάτοχοι άδειας διαμονής για τον ίδιο λόγο».
Τα παραπάνω επισημαίνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Σκουλάκη.
Παράλληλα, σε άλλο σημείο της απάντησης του κ. Νάκου, τονίζεται πως «από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε κινέζικα καταστήματα στη πόλη των Χανίων, δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού ή παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας και των διατάξεων περί Κυριακής αργίας».
Τέλος, ο έτερος συναρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, κάνει γνωστό πως «στο Επιμελητήριο Χανίων είχαν εγγραφεί (έως τις 12/3) 11 επιχειρήσεις Κινέζικων συμφερόντων, είτε ως Κινέζοι υπήκοοι είτε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σκουλάκη επισημαίνεται ότι «αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως στην απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν γίνεται καμία αναφορά και δεν δίνεται κανένα στοιχείο όσον αφορά "τους ελέγχους στους οποίους έχουν προβεί (αν έχουν…) οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Ν. Χανίων για θέματα τήρησης της εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας καθώς και τα αποτελέσματα αυτών", γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για τη διενέργεια ή μη αυτών».
Για τα εν λόγω στοιχεία -η κατάθεση των οποίων είχε ζητηθεί στη Βουλή από τον κ. Σκουλάκη- το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ρητώς πως «δεν εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών του», πετώντας έτσι ξεκάθαρα το «μπαλάκι» στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης στο Νομό Χανίων, τονίζει ο κ. Σκουλάκης στην ίδια ανακοίνωση.

''Χανιώτικα Νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου