Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Tρως μια μπριζόλα, ρυπαίνεις με 5kg CO2

Πόσο επιβαρύνουμε το περιβάλλον τρώγοντας; Πολύ, αποφαίνονται οι επιστήμονες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το 1/3 των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως οφείλεται στο φαγητό, τη στιγμή που οι μεταφορές κατέχουν μικρότερο μερίδιο, το 20% της ίδιας «πίτας». Πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2) εκλύει όμως στην ατμόσφαιρα το γάλα με τα δημητριακά, η σαλάτα, το χάμπουργκερ με τις πατάτες, ακόμη και μια μπίρα;
Tο ευρηματικό site «eat low carbon» (www.eatlowcarbon.org/carbon-calculator.html) δίνει την ευκαιρία στους «επισκέπτες» να το διαπιστώσουν, προτρέποντάς τους να υπολογίσουν το «ενεργειακό αποτύπωμα» τ
ου φαγητού τους και να προσπαθήσουν να το μειώσουν.
Χρειάζεται απλώς να «σύρουν» τα τρόφιμα που καταναλώνουν στη διάρκεια της
ημέρας μέσα σε ένα τηγανάκι. Σε λίγα λεπτά θα γνωρίζουν πόσο κακό κάνουν στο περιβάλλον με τις διατροφικές τους επιλογές.
Αν το ημερήσιο, συνολικό σκορ είναι 10.000 πόντοι (10 κιλά) τότε σε ένα χρόνο θα είναι υπεύθυνοι για την εκπομπή πάνω από 3,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα! Χαρακτηριστικό είναι ότι μια ψητή μπριζόλα στα κάρβουνα εκλύει στην ατμόσφαιρα περίπου 5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ένα πιάτο φακές μόλις 54 γραμμάρια! Μια μπίρα εκπέμπει σχεδόν μισό κιλό CO2, ενώ ένα ποτήρι κρασί μόλις 167 γραμμάρια.
Σύμφωνα με τις έρευνες, το κρέας και το τυρί συνιστούν τις χειρότερες για τον πλανήτη επιλογές, καθώς τα μηρυκαστικά ζώα, από τα οποία προέρχονται, ευθύνονται για την εκπομπή στην ατμόσφαιρα σημαντικών ποσοτήτων μεθανίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου