Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Βιομηχανικό μουσείο και αξιοποίηση λίμνης της Αγιάς Χανίων.

Με το σύνθημα περιβάλλον και ανάπτυξη μπορούν να συνδυαστούν, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε το μεσημέρι το συμφωνητικό παράδοσης, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, του παλαιού υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ στην Αγυιά.
«Προχωράμε μπροστά έχοντας ένα διπλό στόχο. Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής φροντίζοντας το περιβάλλον.Αυτό θα ήθελα να είναι το μήνυμα και της σημερινής εκδήλωσης και αυτό θα ήθελα να μείνει σε όλους μας: Οτι περιβάλλον και ανάπτυξη μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν» επεσήμανε στην ομιλία του ο Κωστής Χατζηδάκης.Η τελετή έγινε παρουσία του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του προέδρου της ΔΕΗ Τάκη
Αθανασόπουλου, Βουλευτών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.
Το υδροηλεκτρικό αυτό εργοστάσιο, που έδωσε και το πρώτο ηλεκτρικό ρεύμα στους Χανιώτες, κατασκευάστηκε το 1928 επί δημάρχου Χανίων Εμμανουήλ Μουντάκη και εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου 1929 παρόντoς του «Προέδρου της Κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου», όπως αναγράφει η σχετική μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται πάνω από την είσοδο των εγκαταστάσεων.Όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και της ΔΕΗ, το παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει ως βιομηχανικό μουσείο, ενώ σχετική μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Κατά την σημερινή τελετή ανακοινώθηκε πώς θα διαμορφωθεί και ο χώρος γύρω από τη λίμνη της Αγιάς. Ήδη, ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου. Μεταξύ άλλων, η μελέτη που σήμερα παρουσιάσθηκε προβλέπει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του χάνδακα από την Αγιά ως τον Πλατανιά, καθώς και παράλληλα έργα που θα επιτρέψουν τη μετατροπή της λίμνης της Αγιάς σε χώρο προσβάσιμο για μικρούς και μεγάλους.
Όπως είπε ο κύριος Χατζηδάκης η ΔΕΗ θα αναβαθμίσει το δίκτυο διανομής της σε όλη την Κρήτη και για το 2009 προβλέπονται για το σκοπό αυτό 56 εκατομμύρια ευρω, ενώ ανακοίνωσε ότι ο βασικός σχεδιασμός του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στα όρια των νομών Ηρακλείου -Ρεθύμνου προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2009.
Ο σταθμός θα αντικαταστήσει πλήρως τον σταθμό Λινοπεραμάτων και θα έχει ως καύσιμο το φυσικό αέριο.Η βελτίωση των παρερχομένων υπηρεσιών στο τομέα της ενέργειας αποτελεί κύριο στόχο της ΔΕΗ όπως είπε ο κύριος Αθανασόπουλος. ''Καθημερινή''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου