Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Κάδοι για ανακύκλωση λαδιού στο Ρέθυμνο.

Μέχρι σήμερα το χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο των νοικοκυριών κατέληγε κατά το μεγαλύτερο μέρος του στις αποχετεύσεις των σπιτιών και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην τελική βιολόγηση των λυμάτων.
Από σήμερα όμως η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξ
ει, αφού ήδη ο Δήμος Ρεθύμνου τοποθέτησε τους τέσσερις πρώτους κάδους για τη συλλογή του χρησιμοποιημένου βρώσιμου λαδιού σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όπου συγκεντρώνονται σπίτια και επιχειρήσεις.
Οι
πράσινοι κάδοι, που αναγράφουν σαφώς ότι είναι για το χρησιμοποιημένο λάδι, έχουν τοποθετηθεί δίπλα σε άλλους κάδους, συμβατικούς και ανακύκλωσης, νότια του Δημοτικού Κήπου (στην οδό Κουμουνδούρου), στο λιμάνι του Ρεθύμνου, δίπλα στην πλάστιγγα (για να εξυπηρετούν κυρίως τους επιχειρηματίες της Κιουλούμπαση), στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου (στην οδό Σβάιτσερ) και στην οδό Καποδιστρίου. Όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Τάσος Παπαδουράκης, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να πηγαίνουν στους κάδους, να ανοίγουν το ειδικό καπάκι και στη συνέχεια να ρίχνουν μέσα το χρησιμοποιημένο λάδι.
Αυτό φιλτράρεται, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό και έτσι στη συνέχεια, όταν ο κάδος θα γεμίζει, θα περνούν τα συνεργεία της μίας από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται ο δήμος για να αδειάζει το περιεχόμενο.
Το λάδι αυτό στη συνέχεια προωθείται για την παρασκευή βιοκαυσίμων ή σαπουνιού. Η ανακύκλωση λαδιού με το νέο κανονισμό καθαριότητας είναι υποχρεωτική για όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και για το λόγο αυτό πλέον ο δήμος Ρεθύμνου ελπίζει πως θα αυξηθούν οι ποσότητες ανακύκλωσης σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Παπαδουράκης μάλιστα εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι πέρυσι ανακυκλώθηκαν στο Ρέθυμνο 280 τόνοι χρησιμοποιημένου λαδιού!

''Χανιώτικα νέα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου