Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Από τη νηστεία στο φαγοπότι: τι να προσέξουμε

Μετά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας έρχεται το φαγοπότι του πασχαλινού τραπεζιού. Η μετάβαση από τη στέρηση στην κραιπάλη πρέπει να γίνει σταδιακά για να γιορτάσουμε το Πάσχα χωρίς απρόοπτα.

Τι πρέπει να προσέξουμε; Οι διατροφολόγοι προτείνουν μερικούς απλούς τρόπους για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού τα παραδοσιακά εδέσματα περιέχουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη, χοληστερίνη και νάτριο, τα οποία όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό. Πολύ περισσότερο όταν έχει προηγηθεί μία εβδομάδα νηστείας.

Μεγάλο Σάββατο

Μετά την Ανάσταση καλό είναι να ξεκινήσουμε το δείπνο μας με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, που μπορεί να συνοδεύεται από μία σαλάτα με φρέσκα λαχανικά. Η μαγειρίτσα σύμφωνα με τους διαιτολόγους είναι ένα κανονικό γεύμα, που διευκολύνει το πέρασμα από τη νηστεία στην πλήρη διατροφή γιατί περιέχει και λαχανικά και κρέας αλλά σε μικρές ποσότητες και δεν βαραίνει το στομάχι.


Το ιδανικό είναι να μη φάμε καθόλου κρέας. Αν μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα στέρησης δεν αντέχετε να αντισταθείτε στον πειρασμό, προσπαθήστε να φάτε μικρή ποσότητα από το αρνί ή το κατσίκι. Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά. Τσουγκρίστε τα κόκκινα αυγά σύμφωνα με το έθιμο αλλά καλύτερα μη φάτε και αυγό το βράδυ του Σαββάτου. Και αύριο μέρα είναι. Πιείτε ελάχιστο αλκοόλ, κατά προτίμηση κόκκινο κρασί.

Κυριακή του Πάσχα

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό. Η κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Γεωργία Ίσαρη, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Αττικόν προτείνει: "Το πρωινό μας καλό είναι να είναι ελαφρύ. Μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι γάλα, που το έχουμε στερηθεί στη διάρκεια της νηστείας και λίγο καφέ και να τα συνδυάσουμε με ένα ή δύο παραδοσιακά κουλουράκια ή ένα κομμάτι τσουρέκι. Αυτό θα μας κρατήσει ώστε να αποφύγουμε το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημέρι.

Όσο για το μεσημεριανό τραπέζι, αποφασίζουμε από πριν τι θέλουμε να φάμε από όλα τα φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι και το βάζουμε στο πιάτο μας.

Επιλέγουμε κανονικές, όχι υπερβολικές, ποσότητες από το αρνί ή το κατσίκι και το συνοδεύουμε με σαλάτα, που θα διευκολύνει τη χώνεψη. Αποφεύγουμε να φάμε την πέτσα από το κρέας. Μπορούμε να φάμε και ένα αυγό".

Προσέχουμε να μην παρασυρθούμε από το εορταστικό κλίμα και κάνουμε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Δεν ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό.

Μετά το μεσημεριανό φαγοπότι, το βράδυ καλό είναι να φάμε πιο ελαφρά. Μία καλή λύση είναι μία πλούσια σαλάτα ή μία σούπα. ''cosmo.gr''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου