Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Υπαίθρια τελετή αποκαθήλωσης στο Βουλγάρω Χανίων. Η μοναδική στην Κρήτη.

H μοναδική στη Κρήτη υπαίθρια Αποκαθήλωση του Κυρίου, η οποία πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός θα πραγματοποιηθεί και φέτος την Μεγάλη Παρασκευή για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Βουλγάρω Κισάμου.

Εμπνευστής και πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας που συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλο το νησί είναι ο λαογράφος και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βουλγάρω, κ. Γιάννης Σκουλούδης.

"Στόχος μας, πριν από λίγα χρόνια ήταν να γίνει θεσμός η παραστατική υπαίθρια τελετή Αποκαθήλωσης του Κυρίου που αρχίσαμε στο χωριό μας με την άδεια και ευλογία του γέροντα Μητροπολίτου πρώην Κισάμου και Σελίνου κ.κ Ειρηναίου και συνεχίζεται με τον διάδοχό του κ.κ. Αμφιλόχιο. Φέτος, για 5η χρονιά, θα γίνει η τελετή, μοναδική στην Κρήτη και προβλέπεται να έχουμε μεγάλη κοσμοσυρροή πιστών από όλο το νησί."

Η ακολουθία της αποκαθήλωσης θα γίνει στον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με οργανωτές την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βουλγάρω, και το Δήμο Μηθύμνης.

Μαυροφορεμένες γυναίκες και Κρητικοί φορώντας παραδοσιακές στολές μεταφέρουν την εικόνα του Παναγίας σε μια πορεία προς τον Γολγοθά.

Την λιτανεία συνοδεύει η φιλαρμονική του δήμου Κισάμου.

Παρόμοιες υπαίθριες τελετές γίνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και για την περιοχή της Αθήνας, στην Ιερή Μονή Πεντέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου