Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

"1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς" - Λευκή απεργία μεταναστών

"Πάντα χρειάζεται ένας 'Αραβας. Οταν υπάρχει ένας, όλα είναι καλά.
Οταν, όμως μαζευτούν πολλοί, αρχίζουν τα προβλήματα" είχε πει το Σεπτέμβριο του 2009 ο Μπρις Ορτεφέ, υπουργός Μετανά
στευσης της Γαλλίας, σε αλγερινής καταγωγής νεαρό μέλος του κόμματός του, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με νεολαίους.

Την ίδια ημέρα, το βίντεο με τον υπουργό είχε
αναρτηθεί στο Ίντερνετ και η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", το ανέδειξε ως μείζον σκάνδαλο με σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Ο υπουργός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι "απλά αστειευόταν με τον νεαρό", ωστόσο το περιστατικό ...
...έγινε αφορμή να ξεκινήσει ένας ευρύτατος δημόσιος διάλογος, σε επίπεδο ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στη γαλλική πολιτική και τη γαλλική κοινωνία.
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν πεδία συζητήσεων στο Ίντερνετ μεταξύ πολιτών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η κίνηση "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς".

Βασικός άξονας της κίνησης αυτής είναι η αποχή των μεταναστών από κάθε οικονομική συναλλαγή την 1η Μαρτίου.
"Είναι ένα κίνημα από τους πολίτες, για τους πολίτες. Ξεκίνησε μέσω του Facebook από το Παρίσι και τώρα υπάρχουν πάνω από 30 τοπικές επιτροπές στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας.
Το κίνημα πέρασε γρήγορα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα και την 1η Μαρτίου θα έχουμε συμμετοχές από τη Γερμανία και το Βέλγιο, πράγμα που το καθιστά μια πανευρωπαϊκή κίνηση πολιτών", τόνισε η Πέγκι Ντερντέρ, μία εκ των πρωτοπόρων της κίνησης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στην Αθήνα.

"Είναι λάθος -συμπλήρωσε η ίδια- να παρουσιάζεται το μεταναστευτικό ως πρόβλημα. Ο στόχος είναι να αποπροσανατολιστεί η κοινωνία, ειδικότερα τώρα που βρισκόμαστε στη μέση της οικονομικής κρίσης".

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, γιατί την 1η Μαρτίου του 2005 τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία ο "κώδικας εισόδου και παραμονής των ξένων και του δικαιώματος ασύλου".
"Είναι ένας νόμος αντίθετος προς τη γαλλική κουλτούρα. Ο νόμος καθορίζει ποιος μετανάστης θα παραμείνει και ποιος θα απελαθεί με βάση τις γνώσεις του, τις δεξιότητές του, ακόμα και βάσει της σωματικής του διάπλασης.
Ο μετανάστης δεν αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος, αλλά σαν οικονομικό μέγεθος. Την 1η Μαρτίου θα γίνουν συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις στη Γαλλία, οι μετανάστες δεν θα πάνε στις δουλειές τους, δεν θα ψωνίσουν, δεν θα βγούνε να διασκεδάσουν.
Έχουμε τη στήριξη των συνδικάτων και πολλά κόμματα μας πλησίασαν σε μια προσπάθεια να συνταχθούν μαζί μας για να κερδίσουν λίγη από τη χαμένη αξιοπιστία τους, αλλά δεν τους χρειαζόμαστε. Είναι μια κίνηση από πολίτες που δρουν ως άτομα.

Είναι μια βαθιά πολιτική και όχι κομματική κίνηση", τόνισε ο Ναντίρ Ντεντούν, συγγραφέας των βιβλίων "Ανοιχτή επιστολή από ένα παιδί μεταναστών" και "Πολεμικό ημερολόγιο ενός ειρηνιστή" και πρωτοπόρος της κίνησης στη Γαλλία και επισήμανε ότι "στόχος μας είναι κάθε χρόνο την 1η του Μάρτη να γίνεται μια γιορτή που θα υπενθυμίζει την προσφορά των μεταναστών στην κοινωνία".

"Στην Ιταλία, με τον νέο νόμο κατά της λαθρομετανάστευσης, οι μετανάστες κινδυνεύουν εάν χάσουν τη δουλειά τους να πάνε φυλακή ή να απελαθούν. Όλα γίνονται για να δημιουργηθεί ένα προμελετημένο αίσθημα ξενοφοβίας.

Στη νότια Ιταλία, στο Λοζάριο, Αφρικανοί μετανάστες εξεγέρθηκαν, γιατί έχαναν τις δουλειές τους από τη στιγμή που η μαφία αποφάσισε ότι θέλει πιο φθηνά εργατικά χέρια από την Ανατολική Ευρώπη.
Το γεγονός ότι αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες, καθιστά το πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Αν και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αυτή η κίνηση βάζει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους", δήλωσε η εκπρόσωπος της κίνησης από την Ιταλία Νταϊμαρέλι Κιντέρο Ταμπερέλ.


Ο Νίκος 'Αγκο, δημοσιογράφος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής στην Ελλάδα, τόνισε ότι "η λέξη μετανάστης, για κάποιους ανθρώπους, είναι βρισιά".

"Υπάρχει -πρόσθεσε- μια τρομερή παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα. Συγχέεται το μεταναστευτικό με την ιθαγένεια. Στην Ελλάδα ζούνε και εργάζονται περίπου 1,2 εκατομμύρια νόμιμοι και μη νόμιμοι μετανάστες. Πολλοί θέλουν να εξαφανιστούμε. Την 1η Μαρτίου θα ``εξαφανιστούμε``.

H 1η Μαρτίου θα είναι μία λευκή απεργία. Εμείς, οι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς δεν θα συμμετέχουμε σε καμία οικονομική συναλλαγή. Δεν πρόκειται να έρθουμε σε αντιπαράθεση με την ελληνική κοινωνία. Θα πάμε κανονικά στις δουλειές μας, δεν θα κάνουμε διαδηλώσεις, ούτε πορείες.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα και δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στο μύλο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Θέλουμε αυτή η ειρηνική κίνηση να απλωθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και να έχουμε όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή μεταναστών και Ελλήνων".


"Αρνούμαστε τον ρόλο του καταναλωτή. Διεκδικούμε αυτόν του ενεργού πολίτη. Συμμετέχουμε στην πολιτιστική δημιουργία, είναι το σύνθημα της κίνησής μας", ανέφερε ο Γιώργος Αναστασόπουλος, διδάκτωρ του Παντείου και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Εξήγησε ότι οι τρεις άξονες της κίνησης "1η Μαρτίου - 24 ώρες χωρίς εμάς" στην Ελλάδα, είναι η αποχή μεταναστών και Ελλήνων από οικονομικές δραστηριότητες, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν προσεχώς και θα γίνουν ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κοζάνη, καθώς και δημόσια συζήτηση σε εκδήλωση στον "Ιανό", με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη, του διευθυντή της εφημερίδας "Αυγή" Νίκου Φίλη, του γενικού γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής Ανδρέα Τάκη, του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου, του νομικού Βασίλη Χρονόπουλου, της δασκάλας Στέλλας Πρωτονοταρίου κά.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου