Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ:Νέα δεδομένα από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον Πλακιά

Νέα δεδομένα για τη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο έφεραν στο φως οι ανακαλύψεις που έκανε η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κοντά στον Πλακιά Ρεθύμνου.

Εργαλεία της παλαιολιθικής περιόδου τα οποία χρονολογούνται ότι είναι παλαιότερα των 130.000 ετών αφήνουν ανοιχτό το δρόμο της επανεξέτασης της δυνατότητας του ανθρώπου να ταξιδεύει δίνοντας τους επιστήμονες μια νέα θεωρία για τους θαλάσσιους δρόμους του παρελθόντος.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Thomas F. Strasser, την κ. Ελένη Παναγοπούλου και με τη συμβολή του καθηγ
ητή του πανεπιστημίου της Βοστώνης κ. Curtis Runnels μετά από έρευνες που έκανε στο χώρο διαπίστωσε την ύπαρξη εργαλείων τα οποία χρονολογούνται ότι είναι τουλάχιστον 130.000 χρόνων.

Με βάση αυτά τα ευρήματα υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως οι γνωστές μέχρι τώρα ικανότητες των ανθρώπων να ταξιδεύουν στη Μεσόγειο πρέπει να αναθεωρηθούν
. Όπως είναι ευρέως γνωστό η Κρήτη ως νησί υπάρχει περισσότερο από 5.000.000 χρόνια, γεγονός το οποίο σημαίνει σύμφωνα με τους ερευνητές , πως οι κατασκευαστές των εργαλείων έφτασαν ως τα εδάφη της με καράβι.
Μάλιστα αυτό πάει πίσω στο χρόνο την ιστορία της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο κατά 100.000 χρόνια λένε οι ειδικοί στην παλαιολιθική περίοδο.

Παλιότερες ανακαλύψεις έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι έφτασαν στην Κύπρο, σε μερικά από τα Ελληνικά νησιά και πιθανώς στη Σαρδηνία όχι νωρίτερα από 10.000 με 12.000 χρόνια πριν, κάτι το οποίο πλέον ανατρέπεται. Στο συνέδριο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής παρουσιάστηκαν οι ανακαλύψεις
Με έντονο ενθουσιασμό από την πλευρά των επιστημόνων έγινε δεκτή η παρουσίαση της συγκεκριμένης ανακάλυψης στο Συνέδριο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Στο θέμα αναφέρθηκε με εκτενές ρεπορτάζ και η εφημερίδα New York Times.

Ο dr. Strasser σημείωσε πως οι ερευνητές επισκέφτηκαν τον Πλακιά με σκοπό να βρουν ευρήματα τα οποία δε θα χρονολογούνταν κάτω των 11.000 ετών. "Βρήκαμε αυτά που περιμέναμε και μετά βρήκαμε και αυτά τα τσεκούρια" ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ο ίδιος.
"Αυτά τα αντικείμενα υποτίθεται πως δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί" υποστήριξε και ο dr. Runnels εκφράζοντας για ακόμα μια φορά το πόσο συγκλονίστηκε από αυτήν την ανακάλυψη.

Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ευρήματα και όπως τόνισε και ο κ. Ofer Bar Yosef , από το πανεπιστήμιο του Harvard που είναι αυθεντία στην παλαιολιθική αρχαιολογία, "μόλις οι ερευνητές βρουν τις ακριβείς ημερομηνίες θα έχουμε καλύτερη αντίληψη της σημασίας της ανακάλυψης". Από την πλευρά του ο κ. Runnels, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τη χρονική περίοδο του χώρου εικάζοντας ότι τα εργαλεία αυτά μπορεί να είναι ακόμα πιο παλιά.
Περισσότερες έρευνες πρόκειται να γίνουν το φετινό καλοκαίρι.
Πως έφτασαν τα εργαλεία στην Κρήτη Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς ακριβώς βρέθηκαν τα εργαλεία αυτά στην Κρήτη και ποιοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να έρθουν για πρώτη φορά στο νησί.

Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι μπορούν μόνο να υποθέσουν για το ποιοι ήταν και αυτοί που έφτιαξαν τα εργαλεία.
Πριν από 130.000 χρόνια οι άνθρωποι μοιράζονταν τον κόσμο με άλλα είδη ανθρωποειδών όπως οι Νεάτερνταλ και οι Homo Heidelbergensis. Η Acheulean κουλτούρα κατασκευής εργαλείων, στην κατηγορία της οποίας ανήκουν και τα ευρήματα του Πλακιά, θεωρείται ότι άρχισε από τους Homo Erectus.

Η επικρατούσα έως σήμερα θεωρία ήταν ότι οι κατασκευαστές εργαλείων Acheulean έφτασαν στην Ευρώπη και την Ασία μέσω της Μέσης Ανατολής, περνώντας κυρίως μέσα από την Τουρκία στα Βαλκάνια.
Τα νέα ευρήματα δείχνουν πως ίσως να μην ακολούθησαν δρόμους από την ξηρά και πιθανώς να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν μεταναστεύσεις από την Αφρική, διασχίζοντας τα στενά του Γιβραλτάρ, έως την Ισπανία.
"Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι κατασκευαστές εργαλείων ήρθαν από τη Λιβύη, 200 μίλια μακριά" σχολίασε ο dr. Strasser πιθανολογώντας ότι αν ταξίδευαν με σχεδίες είναι μακρύ ταξίδι κι έτσι ίσως να ήρθαν από την κεντρική Ευρώπη περνώντας μέσα από τα νησιά της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά οι αρχαιολόγοι και οι ειδικοί στη νεότερη ναυτική ιστορία υποστηρίζουν πως η ανακάλυψη εμφανίζει πως αυτοί οι εκπληκτικά αρχαίοι θαλασσοπόροι είχαν σκάφη καλύτερα και πιο αξιόπιστα από σχεδίες.

Επίσης πρέπει να είχαν τη δυνατότητα της σύλληψης και της πραγματοποίησης επανειλημμένων ταξιδιών σε μεγάλες αποστάσεις έτσι ώστε να είναι ικανοί να διατηρήσουν αειφόρο πληθυσμό ο οποίος παρήγαγε την πληθώρα αυτών των πέτρινων τεχνουργημάτων.



ΛΗΔΑ ΣΙΣΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου