Την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων στον δήμο Αγίας Βαρβάρας αποφάσισε η Νομαρχιακή Αρχή Ηρακλείου, επαληθεύοντας με τον χειρότερο τρόπο το άρθρο στον «ΑγροTύπο» για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία όλων των δημοτικών σφαγείων στην Κρήτη, τα οποία αδυνατούν – οικονομικά – να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό τους.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, η αναστολή της λειτουργίας των σφαγείων της Αγίας Βαρβάρας αποφασίστηκε καθώς «όπως προκύπτει από τους επανειλημμένους ελέγχους των Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ηρακλείου, η συνεχιζόμενη λειτουργία των Σφαγείων ως έχει δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα Δημόσιας Υγείας – μόλυνσης και ρύπανσης του περιβάλλοντος».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας τους «τα σφαγεία θα επαναλειτουργήσουν, αφού εκσυγχρονιστούν και με νεότερο έλεγχό της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας διαπιστώσει τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία».
Τώρα πλέον στο Νομό Ηρακλείου παραμένουν σε λειτουργία τρία σφαγεία , αν και αυτό που έκλεισε ήταν το μεγαλύτερο και το πλέον υπερχρεωμένο, ενώ οι διαμάχες της δημοτικής αρχής με την αντιπολίτευση επέτειναν τα διαχειριστικά του προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε ο “Αγροτύπος” στο Νομό Ρεθύμνου, δεν λειτουργεί κανένα σφαγείο, καθώς το μεν δημοτικό σφαγείο Ρεθύμνου έκλεισε από τον περασμένο Οκτώβρη και ενοικιάστηκε σε ιδιώτη ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει καταφέρει να πάρει άδεια λειτουργίας, ενώ το σχεδιαζόμενο ιδιωτικό σφαγείο στον Μυλοπόταμο και το δημοτικό στον Κουλούκωνα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Τέλος στο Νομό Χανίων λειτουργούν τρία σφαγεία, ένα ιδιωτικό στον Αποκόρωνα και δύο δημοτικά στην Κάνδανο και στα Χανιά, εκ των οποίων εκείνο του δήμου Χανίων – που είναι και το μεγαλύτερο - θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει λόγω του ότι βρίσκεται εντός της πόλης αλλά το «κρατούν» έως ότου βρεθεί χώρος για να γίνει το διαδημοτικό σφαγείο που έχει αποφασιστεί.
Το δεδομένο είναι πως η Κρήτη, μια από τις πλέον κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ζοφερή πραγματικότητα του κινδύνου να μην διαθέτει επαρκή σφαγεία για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών.
Μια πραγματικότητα που γίνεται ακόμη πιο δραματική, εάν συνυπολογιστεί πως μόλις πριν λίγα χρόνια καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πειστούν οι κτηνοτρόφοι να μην σφάζουν τα ζώα τους στην ύπαιθρο και για λόγους υγιεινής να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατα στα σφαγεία.
Ναπολέων Σαραντίδης agrotypos.gr
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου