Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Τσιγάρο Τέλος, από 1η Ιουλίου 2009 σε δημόσιους κλειστούς χώρους.

Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο και το σβήνει χωρίς παραθυράκια, επισήμανε με έμφαση χθες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με τίτλο "Εθνική Συμμαχία κατά του Καπνίσματος" στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας που ξεκινά το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Έξι στους δέκα από τους καπνιστές και σχεδόν όλοι οι μη καπνιστές θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει. ''........''
"Το 50% των Αμερικανών συχνάζει πλέον σε εστιατόρια και μπαρ στα οποία απαγορεύεται τελείως το κάπνισμα, επισήμανε ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Γ. Κόνολι, αναφερόμενος στην εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία απαγορεύτηκε πριν από αρκετά χρόνια το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.
Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι με το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σβήνουμε ένα αμαρτωλό παρελθόν, σβήνουμε το τσιγάρο από την 1η Ιουλίου 2009 σε μια χρονική περίοδο που το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο κοινωνικό κράτος 2,14 δισ. ευρώ ετησίως.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη διάταξη που υπάρχει στο νόμο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω των 70 τ.μ. τα οποία οι ιδιοκτήτες θα επιλέγουν αν θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών. ''Eξπρές''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου