Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ξεκινάει ο θεσμός της Κάρτας Καυσαερίων στα Χανιά

Επεκτείνεται και στο νομό Χανίων από την επόμενη εβδομάδα ο θεσμός της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων, που έχει ήδη εφαρμοσθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Την κάρτα θα πρέπει να προμηθευτούν οι ιδιοκτήτες όλων των οχημάτων, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία και από τα ΚΤΕΟ, που λειτουργούν στο νομό, προκειμένου να γίνεται έλεγχος των εκπομπών ρύπων, που παράγουν τα οχήματα.
Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, «η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεταφορών, ξεκινάει την υλοποίηση του μέτρου της κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων στο νομό μας, από τις 2 Μαΐου.
Όλα τα οχήματα, είτε είναι ιδιωτικής είτε δημόσιας χρήσης, είτε είναι επαγγελματικά υποχρεώνονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πηγαίνουν στα συνεργεία ή στα ΚΤΕΟ, που λειτουργούν σε όλο το νομό, προκειμένου να παίρνουν την κάρτα, εφόσον δεν παράγουν υπερβολικούς ρύπους. Αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο, ενώ για τα επαγγελματικά θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά στους έξι μήνες».
Ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε εξάλλου πως «ο ιδιοκτήτες του οχήματος θα προμηθεύεται μία κάρτα, εάν είναι κατάλληλο το όχημά του, ενώ τη συγκεκριμένη κάρτα θα πρέπει να την παρουσιάζει στους Ελεγκτές, είτε αυτοί είναι η Αστυνομία, είτε είναι τα δικά μας Κλιμάκια Ελέγχου.
Το σύνολο των οχημάτων του νομού θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί την Κάρτα μέχρι το Φεβρουάριο του 2010. Τα πιστοποιημένα συνεργεία, που θα εκδίδουν την κάρτα, είναι 25 και βρίσκονται διάσπαρτα σ' όλη την έκταση του Νομού Χανίων. Επίσης τα τρία ΚΤΕΟ του νομού (δύο Ιδιωτικά και ένα Κρατικό) διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τον έλεγχο των αυτοκινήτων».
Υπογραμμίζεται πως το κόστος αυτής της διαδικασίας φθάνει τα 10 ευρώ, ενώ η Δ/νση Μεταφορών της Νομαρχίας θα εξοπλισθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να αντιπαραβάλλουν εάν τα στοιχεία που δείχνει η κάρτα είναι σωστά ή λανθασμένα. Οι μηχανές θα κληθούν να περάσουν από έλεγχο εκπομπής ρύπων από το 2011.
Μ.Π ''Νέος Κήρυκας''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου