Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Προτάσεις για την καλύτερη προβολή της Μάχης της Κρήτης

Γ ια την καλύτερη προβολή των ιστορικών γεγονότων της Μάχης της Κρήτης η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων με ανακοίνωση της αναφέρει:
“Κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής εγγράφεται πίστωση παράλληλα με τη συμμετοχή στις εκθέσεις Τουρισμού και τη διαφήμιση και για την πρόσκληση ξένων δημο
σιογράφων.
Η επέτειος της Μάχης της Κρήτης προσφέρει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για προβολή της περιοχής μας. Ένα από τα ελάχιστα ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ που έχει γυρίσει για την Ελλάδα το δορυφορικό κανάλι travel channel (παγκόσμιας εμβέλειας) αναφέρεται στον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης. Γυρίστηκε προ διετίας και προβάλει, τις εκδηλώσεις εορτασμού με τους βετεράνους στη Σούδα και τις νότιες παραλίες του Νομού μιας από όπου έγινε η αποχώρηση των στρατευμάτων προς την Αφρική.

Στο Ρέθυμνο κεντρική πλατεία της πόλης φιλοξενεί μνημειακό συγκρότημα που ανεγέρθηκε με την συμβολή της Αυστραλίας όπου σε ανοξείδωτες πλακέτες περιγράφεται η ιστορία της Μάχης της Κρήτης. Στο Ηράκλειο υπάρχει Δημοτικό Μουσείο Μάχης της Κρήτης, ενώ το Ιστορικό Μουσείο φιλοξενεί κάθε χρόνο έκθεση με πλούσιο αρχειακό υλικό και εκθέματα. Εμείς τί έχουμε να επιδείξουμε; Έχουμε μεν πλατεία αφιερωμένη στην Μάχη της Κρήτης, κανένα όμως μνημείο εκεί δεν θυμίζει στους ξένους επισκέπτες το ιστορικό γεγονός. Προτείνουμε την αξιοποίηση της επετείου μέσω των παρακάτω πρωτοβουλιών που μπορούν να αναληφθούν σε τοπικό επίπεδο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, (και δεν αναφερόμαστε στην αθέτηση της πολιτείας της υπόσχεσης κατασκευής του μνημειακού συγκροτήματος του Γαλατά (που τόσο έχει κουράσει και απογοητεύσει) σε συνεργασία με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν.
- Ανάδειξη του σπιτιού -επί της Ακρωτηρίου- στρατηγείου του Φράινμπεργκ (η πιο σημαντική προσωπικότητα της Ν. Ζηλανδίας -κυβερνήτης της χώρας του μετά τον πόλεμο). Με τη συμβολή μουσείων από την Αγγλία και τη Ν. Ζηλανδία μπορούν να εκτίθενται εκεί περιοδικά ή μόνιμα εκθέματα σχετικά με τη Μάχη της Κρήτης.
- Ανέγερση σε κεντρικό σημείο της πόλης ανάλογου μνημείου όπως αυτού του Ρεθύμνου.
- Τοποθέτηση επεξηγηματικών πλακετών στις περιοχές του Νομού Χανίων όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και παράλληλη εκτύπωση φυλλαδίου - χάρτη επίσκεψης αυτών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου