Η εγκατάλειψη των παλαιών οικημάτων στο κέντρο του Ηρακλείου από τους ιδιοκτήτες τους που δεν έχουν κίνητρα (πολεοδομικά ή οικονομικά) για να τα συντηρήσουν έχει δημιουργήσει ένα σκηνικό τρόμου που απλώνεται σε ολόκληρη την παλιά πόλη.
Ο δήμος Ηρακλείου έχει καταρτίσει λίστα με τα επικινδύνως ετοιμόρροπα οικήματα στην πόλη και δυστυχώς οι αριθμοί δείχνουν την απογοητευτική κατάσταση για το σύγχρονο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και αρμόδιο για την παλιά πόλη κ. Κώστα Μαμουλάκη έχουν εκδοθεί 86 πρωτόκολλα κατεδάφισης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, ενώ από αυτά τα 45 βρίσκονται στην ιστορικότερη γειτονιά του Ηρακλείου, την Αγία Τριάδα.
Ο δήμος Ηρακλείου μετά την ενημέρωση προς τον εισαγγελέα και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες (13η ΕΒΑ και Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων) προχωρά αύριο Σάββατο στην κατεδάφιση του πρώτου επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βαλέστρας και Σκορδυλών. Θα ακολουθήσουν και άλλες κατεδαφίσεις στην Αγία Τριάδα όπως στην οδό Συμιακού και Σακουλιέρηδων.
Στην περιοχή της Αγίας Τριάδας τα προβλήματα με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι πολλά. Αφενός γιατί έχουν αφεθεί στο χρόνο και στη φθορά αφού η καθυστέρηση του σχεδίου πόλης λειτούργησε απαγορευτικά για όποια παρέμβαση από τους ιδιοκτήτες και αφετέρου γιατί όσα δεν καταλαμβάνονται από αλλοδαπούς για κατοίκηση μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης. Ωστόσο η παρουσία τους αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για περαστικούς και περιοίκους αφού τα περισσότερα από αυτά χρήζουν άμεσης κατεδάφισης αφού είναι δυνατό να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή και χωρίς να γίνει σεισμός.
Ο δήμος Ηρακλείου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ξανά κατεδαφίσεις τέτοιων κτιρίων έχοντας ενημερώσει τον εισαγγελέα αλλά και την Αρχαιολογία που σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή της.
Μάλιστα ο δήμος θεωρεί ότι αν η Αρχαιολογία δεν ανταποκριθεί εντός 15 ημερών στο έγγραφο για κατεδάφιση, τότε οι υπηρεσίες λαμβάνουν ως θετική τη γνωμοδότηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών και θα προχωρούν στις κατεδαφίσεις όσων ακινήτων αποτελούν κίνδυνο. Άλλοτε θα γίνει καθολική κατεδάφιση και άλλοτε μερική αφαιρώντας στη δεύτερη περίπτωση μπαλκόνια ή μετώπες που είναι απειλητικές.
Ο κ. Μαμουλάκης υποστηρίζει ότι έχει συγκροτηθεί Επιτροπή ετοιμόρροπων που δίνει προθεσμία από 15 μέρες ως 2 μήνες στους ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τα κτίρια ώστε να μην είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Αν δεν το πράξουν εντός του περιθωρίου τότε ο δήμος Ηρακλείου θα προχωρεί σε κατεδάφιση του κτιρίου και θα χρεώνει τα έξοδα κατεδάφισης στους ιδιοκτήτες μέσω των οικονομικών υπηρεσιών.
Ο κ. Μαμουλάκης ξεκαθαρίζει ότι κατεδαφίσεις δεν θα γίνουν σε διατηρητέα ή προτεινόμενα για διατήρηση.
''ΤΟΛΜΗ''
Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου