Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Κοντά στην υλοποίηση υπόγειου γκαράζ-μαμούθ

Ένα μικρό βήμα, που όμως φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση το γκαράζ-μαμούθ με τις 613 θέσεις για ΙΧ που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο δήμος Ηρακλείου υπογείως της Λεωφόρου Δημοκρατίας, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, έκανε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ, που έλαβε απόφαση να αναθέσει στο συγκοινωνιολόγο Δημήτρη Ρέντζο τη μελέτη κυκλοφοριακής σύνδεσης του πάρκινγκ με την πόλη.

Το κόστος της μελέτης για την κυκλοφοριακή σύνδεση του γκαράζ
ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και θα είναι έτοιμη μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, όπως λέει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΤΑΗ, κ. Κώστας Μαμουλάκης.
Η μελέτη κυκλοφοριακής σύνδεσης για το γκαράζ ουσιαστικά θα αποτελέσει και τη σωτήρια λύση, καθώς εγκαταλείπεται πλέον η ανέφικτη πρόταση για διάνοιξη της οδού Ανθεμίου και εκτροπή όλης της κυκλοφορίας σε αυτήν που διέρχεται δυτικά και βόρεια του συγκροτήματος του Καπετανάκειου.

Οι δυσκολίες για την επαναχάραξη της οδού Ανθεμίου ήταν πολύ μεγάλες.
Δεν ήταν μόνο οι απαλλοτριώσεις που θα έπρεπε να γίνουν αλλά και ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τους κοινόχρηστους χώρους.
Η επαναχάραξη της Ανθεμίου μείωνε τα ποσοστά κοινόχρηστων χώρων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατές οι εγκρίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τη νέα μελέτη που θα ανατεθεί δεν θα γίνουν νέοι δρόμοι αλλά θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες, όπως λέει ο κ. Μαμουλάκης, που απλώς θα αλλάξουν λειτουργία ως προς την κυκλοφορία.

Δηλαδή, η ρύθμιση και η κυκλοφοριακή σύνδεση του πάρκινγκ θα γίνει με την πρόβλεψη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων διαφορετικών από αυτών που ισχύουν σήμερα. Ο συγκοινωνιολόγος Δημ. Ρέντζος που ανέλαβε τη μελέτη είναι υποχρεωμένος μετά την ολοκλήρωσή της να καταθέσει τους φακέλους, ώστε να ληφθούν όλες οι εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία.
Υπενθυμίζεται ότι το γκαράζ της λεωφ. Δημοκρατίας -ή πλατείας Ελευθερίας, όπως έχει επικρατήσει- χωροθετείται υπογείως του χώρου στον οποίο εκτείνεται η λεωφόρος Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί σε δύο υπόγεια επίπεδα μεταξύ του Καπετανάκειου και έμπροσθεν των σκαλοπατιών της Ανάληψης και του αγάλματος του Βενιζέλου. Το γκαράζ θα καταλάβει και χώρο που βρίσκεται στη λεωφόρο Ικάρου, όπου λειτουργεί σήμερα το υπαίθριο πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, και θα έχει εισόδους και εξόδους τόσο από τη λ. Δημοκρατίας όσο και από τη λ. Ικάρου.
Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Μαμουλάκης, υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες μέχρι να φτάσει το έργο στη δημοπράτηση.

Εκκρεμούν περιβαλλοντικές εγκρίσεις και η εξασφάλιση των κονδυλίων που απαιτούνται. Σύμφωνα με προεκτίμηση του παρελθόντος, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 9 εκατ.
ευρώ.


΄΄ΤΟΛΜΗ΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου