Μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι, αλλά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αφορά το θάρρος της Κρητικοπούλας Λιλής να δραπετεύσει από το χαρέμι του Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ, αποτελεί τον καμβά, πάνω στον οποίο εκτυλίσσεται η πλοκή του μυθιστορήματος "Λαλιγκιούλ- Το Ρουμπίνι του Βοσπόρου".
Συγγραφέας του μυθιστορήματος είναι η Χριστίνα Αλεξάνδρου, απευθείας απόγονος της ηρωικής Λιλής.
Το βιβλίο "Λαλιγκιούλ- Το Ρουμπίνι του Βοσπόρου" (εκδ. Ελφίλ) βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα.
Η κεντρική ηρωίδα του, Λιλή, απήχθη από δουλεμπόρους σε ηλικία 15 χρονών από τα Χανιά, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε... ...και μεταφέρθηκε στο χαρέμι του Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ στο ανάκτορο Ντολμά - Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, όπου πήρε το όνομα "Λαλιγκιούλ" (δηλαδή ρουμπινί τριαντάφυλλο). Παρά την υψηλή θέση που κατάφερε να καταλάβει στο χαρέμι, δραπέτευσε με τη βοήθεια των αδερφών της, κρύφτηκε στην Ίμβρο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έζησε μια ευτυχισμένη ζωή.
Η Χριστίνα Αλεξάνδρου τόλμησε την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, μαθαίνοντας ότι η συναρπαστική αυτή ιστορία συνέβη στην πραγματικότητα και μάλιστα ηρωίδα ήταν η προγιαγιά της!
"Όταν η θεία μου η Μαίρη (η μόνη που μίλαγε πολύ για τα παλιά) ήρθε από την Πόλη, άρχισε να μου διηγείται την ιστορία της γιαγιάς της. Ρωτώντας τη νεότερη γενιά κατάφερα να μαζέψω πληροφορίες για τη Λιλή και άρχισα κομμάτι-κομμάτι να συνθέτω την ιστορία", εξηγεί η συγγραφέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η συγγραφέας αποκαλύπτει ότι προβληματίστηκε για αρκετό καιρό, εάν θα έπρεπε να γράψει μόνο όσα γνώριζε ως αληθινά γεγονότα ή να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία.
"Καθ' ότι είμαι απόγονος της ηρωίδας μου, αισθανόμουν ότι έπρεπε να γράψω μόνο την αληθινή ιστορία της. Όταν τελικά άλλαξα τα πραγματικά επίθετα των ηρώων, κατάφερα να αποστασιοποιηθώ απ' αυτούς", διευκρινίζει. Η αναζήτηση στοιχείων για την προγιαγιά της Λιλής, τής πήρε περίπου δύο χρόνια.
Οι περισσότερες μαρτυρίες ήταν προφορικές, ενώ κατάφερε να εντοπίσει και κάποια γραπτά στοιχεία από τα χαρτιά της οικογένειας. "Τα περισσότερα στοιχεία παρέμειναν ζωντανά στις μνήμες της οικογένειας. Ωστόσο, τότε δεν μιλούσαν πολύ. Το θεωρούσαν ντροπή να είσαι τουρκόσπορος.
Έτσι, το βιβλίο δεν είναι παρά μικρές ιστορίες που έμαθα και έπρεπε να τις συνθέσω για να δημιουργήσω αυτό το μυθιστόρημα", τονίζει. Εκτός από τις μαρτυρίες, η Χριστίνα Αλεξάνδρου κατάφερε να εντοπίσει και λιγοστά κειμήλια της Λιλής, όπως μια φωτογραφία της από επίσκεψή της στην Αίγυπτο, ένα κόσμημά της και ένα μικρό ασημένιο σκαλιστό αβγό, το οποίο στο μυθιστόρημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο δρόμο της Λαλιγκιούλ προς την ελευθερία. Ποια είναι, όμως, τελικά τα πραγματικά γεγονότα του μυθιστορήματος;
"Η Λιλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, απ' όπου πραγματικά την απήγαγαν, τη μετέφεραν στο χαρέμι του πασά και στη συνέχεια ως δώρο στο χαρέμι του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη. Δεν γνωρίζουμε, όμως, το όνομα που της έδωσαν εκεί, οπότε το Λαλιγκιούλ ήταν δική μου έμπνευση.
Με το Σουλτάνο απέκτησε δύο παιδιά. Τα αδέρφια της έμαθαν ότι βρίσκεται εκεί κλεισμένη και πήγαν να τη σώσουν. Αφού την άρπαξαν από το παλάτι, την έκρυψαν για κάποια χρόνια στην Ίμβρο. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έζησε μια ευτυχισμένη ζωή. Φανταστικά είναι ορισμένα πρόσωπα του μυθιστορήματος, όπως ο χαμένος της γιος Οσμάν και οι έμπιστοι φίλοι της", τονίζει η κ. Αλεξάνδρου.
Το πραγματικό ταξίδι της Λιλής, από την εμπόλεμη Κρήτη, στα παλάτια της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια στην Ίμβρο, τη Σμύρνη και ξανά στην Κωνσταντινούπολη, διανθίζεται με μυθιστορηματικές ίντριγκες μεταξύ των γυναικών του χαρεμιού, ρομαντικούς έρωτες και πλούσια δόση ανατολίτικης ατμόσφαιρας. Επίσης, η ιστορία της Λιλής "χρωματίζεται" έντονα και από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής της, την Κρητική επανάσταση, την ιστορία του Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ, του πρώτου Οθωμανού Σουλτάνου που επισκέφθηκε τη Δυτική Ευρώπη, και το κίνημα των Νεότουρκων.
Η Χριστίνα Αλεξάνδρου, μέσα από το βιβλίο επιχειρεί να περάσει και μηνύματα για τη σύγχρονη γυναίκα που πρέπει να υπερπηδά τα εμπόδια της καθημερινότητας. "Ο άνθρωπος που δεν κάνει εκπτώσεις είναι διαχρονικός. Η Λιλή είναι μια διαχρονική γυναίκα", υπογραμμίζει.
Το μυθιστόρημα "Λαλιγκιούλ - Το ρουμπίνι του Βοσπόρου" είναι η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Χριστίνας Αλεξάνδρου, αλλά όχι η τελευταία, καθώς, όπως λέει, η συγκεκριμένη ιστορία την επηρέασε πολύ. Ήδη ετοιμάζει τη συνέχεια του βιβλίου, που αυτή τη φορά θα είναι εξολοκλήρου φανταστική και θα περιγράφει την παράλληλη διαδρομή του χαμένου γιου της Λιλής, του Οσμάν (που δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο) και θα εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και τη Λάρισα.
"Το μυθιστόρημα αυτό θα έχει να κάνει με τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και θα διαδραματίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του στη ρομαντική Θεσσαλονίκη του τότε", εξηγεί.
ΑΠΕ
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Μόνο Κρητικιά θα μπορούσε να ήταν η Λιλή !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ. Ν.
Σας ευχαριστώ για την τιμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα Αλεξάνδρου-Στάγκα
laligulblogspot.com