Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ηράκλειο: Μεγάλη απάτη με πλαστά τιμολόγια για είσπραξη αγροτικού ΦΠΑ

Ηράκλειο
Ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ η νέα απάτη με την έκδοση πλαστών τιμολογίων για την είσπραξη ΦΠΑ από αγροτικά προϊόντα, θύματα της οποίας έπεσαν έμποροι της κεντρικής λαχαναγοράς του Ηρακλείου και διερευνά η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Κρήτης σε συνεργασία με την αντίστοιχη Υπηρεσία της Στερεάς Ελλάδας.

Τα ονόματα τεσσάρων εμπόρων από τη λαχαναγορά που στεγάζεται στη ΒΙΠΕΗ εμφανίζονται σε αυτά τα πλαστά τιμολόγια χωρίς προς το παρόν να έχουν έλθει στο φως τα ονόματα εκείνων που βρίσκονται πίσω από το κύκλωμα και τη μεγάλη απάτη.
Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μέλη του συλλόγου των εμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς του Hρακλείου εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για ότι συνέβη, καθώς και την επιθυμία τους να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο δικηγόρος Νίκος Φλαμουράκης που έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό των Ηρακλειωτών-θυμάτων της απάτης, πίσω από τα πλαστά τιμολόγια κρύβεται οργανωμένο κύκλωμα αγνώστου μέχρι σήμερα ταυτότητας του οποίου η δράση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις καθώς εξέδιδε και διακινούσε πλαστά τιμολόγια-δελτία αποστολής για την αγορά αγροτικών προϊόντων, προωθώντας τα στη συνέχεια σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 2859/2000 στην περιοχή της Βοιωτίας προκειμένου να εισπραχθεί ΦΠΑ μεγάλης αξίας.

Τα θύματα του εν λόγω κυκλώματος που είναι μέλη του Συλλόγου Εμπόρων Οπωρολαχανικών Ηρακλείου διαπίστωσαν πως τα φορολογικά τους στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν το παραμικρό και μάλιστα την ενημέρωση την πήραν όταν πλέον χρειάστηκε να γίνει αντιπαραβολή στα πλαστά τιμολόγια με τα βιβλία τους .
Άμεσα έσπευσαν και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προσκομίζοντας ενώπιον του Εισαγγελέα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση και θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην εξιχνίαση του παράνομου κυκλώματος, ενώ έθεσαν τους εαυτούς τους στη διάθεση των αρχών για κάθε άλλη διευκρίνιση αφού επιθυμία τους είναι οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει .

Είναι πάντως, όπως επισημάνθηκε και χθες, καταφανής η πλαστότητα των τιμολογίων που εκδόθηκαν αφού για παράδειγμα αναφέρεται σε αυτά όχημα που μετέφερε 250 τόνους αγροτικών προϊόντων την ώρα που η άδεια κυκλοφορίας και η δυνατότητα αυτού του οχήματος δεν ξεπερνά τους 26 τόνους.
Ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει την εικονικότητα των τιμολογίων είναι η αναγραφή σε αυτά ποσοτήτων προϊόντων που δήθεν οδηγήθηκαν στην λαχαναγορά του Ηρακλείου, οι οποίες όχι μόνο καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες της αλλά τις υπερβαίνουν κατά εξωφρενικό τρόπο.

Για παράδειγμα φέρεται να έχει γίνει προμήθεια κοκκαριού το 2005 και το 2007 που ξεπερνά τους 350 τόνους όταν η ετήσια προμήθεια της λαχαναγοράς δεν ξεπερνά τους 15 τόνους.
Σύμφωνα με τον κ Φλαμουράκη, έχοντας πλέον πάρει η υπόθεση το δρόμο της δικαιοσύνης μετά την υποβολή μηνύσεως από τους εμπόρους των οποίων τα φορολογικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν παράνομα καθιστώντας τους θύματα του κυκλώματος, περιμένουν όλοι με αγωνία την εξιχνίαση το συντομότερο ελπίζοντας στο μέλλον να προστατευθούν από τέτοιου είδους φαινόμενα που βλάπτουν τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική τους υπόληψη και αξιοπρέπεια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των εμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς του Ηρακλείου Γιώργος Πουλινάκης υπογράμμισε πως δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο κύκλωμα να έχει διακινήσει τέτοια πλαστά τιμολόγια και σε άλλες περιοχές της χώρας εμπλέκοντας στην απάτη εν αγνοία τους κι άλλους έντιμους και αξιοπρεπείς εμπόρους .
Γι’ αυτό και ζήτησε άμεση διαλεύκανση ώστε όσοι έπεσαν θύματα να μπορέσουν να συνεχίσουν χωρίς προσκόμματα την εργασία τους.

Ελένη ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου