Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Αρχίζουν σήμερα οι εκδηλώσεις για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Η ώρα του ρεθυμνιώτικου Kαρναβαλιού έφτασε και σήμερα το απόγευμα ο προπομπός θα ανακοινώσει την έλευσή του στους ρεθυμνιώτες! Από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, η πόλη θα κινείται σε ρυθμούς καρναβαλικούς και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου με τα παραδοσιακά κούλουμα όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στα διάφορα χωριά του νομού.

Οι καρναβαλιστές ήδη έχουν αρχίσει να "φορτσάρουν" για να προλάβουν τις ημερομηνίες. Χιλιάδες και πάλι θα είναι τα μέλη των 40 ομάδων που έχουν δηλώσει συμμετοχή για την καρναβαλική παρέλαση, ενώ οι 26 από αυτές κατασκευάζουν και άρμα σε μία από τις τρεις αποθήκες που διατίθενται και φέτος.
α εργαλεία έχουν πάρει φωτιά στην αποθήκη του δήμου στην περιοχή των Σφαγείων, στην αποθήκη που παραχώρησε η Περιηγητική Λέσχη, επίσης στα Σφαγεία, και στο χώρο της Αγίας Φωτεινής, που παραχώρησε για μία ακόμη χρονιά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου.

Στη φετινή διοργάνωση, πλην των ρεθυμνιώτικων ομάδων, θα συμμετέχουν τέσσερις ομάδες από το Ηράκλειο, καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος" από το δήμο Έδεσσας, στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής με το Κέντρο Νέων.
Μάλιστα, τα 25 μέλη του παραδοσιακού συλλόγου της μακεδονίτικης πόλης θα πάρει μέρος σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ρουσσοσπίτι το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, μαζί με το Κέντρο Νέων Ρεθύμνου, ενώ θα συμμετέχει και στη μεγάλη παρέλαση. Θα "κλείσει" την παρουσία του στο Ρέθυμνο, έχοντας ενεργό ρόλο στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα για τα παραδοσιακά κούλουμα στην πόλη του Ρεθύμνου. Παράλληλα, στη φετινή παρέλαση θα πάρουν μέρος και τέσσερις ομάδες από άλλες περιοχές του νομού Ρεθύμνου, εκτός δήμου Ρεθύμνου.


Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ο προπομπός του Καρναβαλιού 2010 θα ενημερώσει για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Η εκκίνηση θα γίνει από την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, στις 7 το απόγευμα, και θα συνεχιστεί με δρώμενο από τη θεατρική ομάδα OMMA STUDIO. Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου, στο Κτήμα Baja στον Πλατανιά.
Στις 5 μ.μ. ξεκινάει η εκδήλωση με παιδικό πρόγραμμα, ενώ στις 8 μ.μ. θα πάρει σειρά το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα σε αποκριάτικους ρυθμούς από τη Δημοτική Φιλαρμονική και Σχολές Χορού, ενώ θα γίνει και η κλήρωση σειράς των ομάδων της Μεγάλης Παρέλασης.

Ο χορός των ομάδων του Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. στο Κέντρο «Μέγαρο».

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει, εκτός των γνωστών πάρτι σε κλαμπ και τους δρόμους την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, και αρκετές εκθέσεις και διαγωνισμούς. Οι εκθέσεις είναι οι εξής:
- Έκθεση «ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΤΑΓΜΑΤΑ»
24 Ιανουαρίου
– 15 Φεβρουαρίου 2010
Tριάντα καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα εκθέτουν με πρωτοποριακή εικαστική παρέμβαση «χαρταετούς» από ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου Επιμέλεια – συντονισμός: Χρυσούλα Σκεπετζή
- Έκθεση Στολών Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού «Καρναβαλιστών ανάμνησις» 22 Ιανουαρίου
– 15 Φεβρουαρίου 2010
Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00 & 17:30-21:00 Σαββατοκύριακο 11:00-14:00 & 18:00-21:00 Παρασκευή 12, Σάββατο 13, Κυριακή 14 και Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 10:00-21:00 Νέο Ωδείο Δήμου Ρεθύμνης Βερνάδου 14 (δίπλα στο Σπίτι Πολιτισμού) Οργάνωση: Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (ΟΡΚ)
- Έκθεση γλυπτικής – ζωγραφικής «Carne vale" των Βαγγέλη Πατσέα & Λευτέρη Πλαβού
8 - 13 Φεβρουαρίου 2010 Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-13:00 & 17:00-21:00 Σάββατο 9:00-14:00 Στον εναλλακτικό χώρο τέχνης GALLERY BAMIA, Αγγ. Σικελιανού 8 Παράλληλα, θα είναι σε εξέλιξη και ένας διαγωνισμός φωτογραφίας.

Η φωτογραφική ομάδα Ρεθύμνου F1 σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου προκηρύσσει Πανελλήνιο διαγωνισμό έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφίας με θέμα το Καρναβάλι.
Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν γύρω από τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του δήμου Ρεθύμνου http://carnivalrethymno.com. "Ένα ψηφιδωτό που εμπλουτίζεται κάθε χρόνο"
Την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των φετινών εκδηλώσεων έκαναν χθες τα μέλη της καρναβαλικής επιτροπής. Η δημοτική σύμβουλος, κα Μπιρλιράκη είναι επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ακόμα οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ.κ. Μαθιός Τσιμπισκάκης και Γιώργος Κατικάς και οι εκπρόσωποι των καρναβαλικών ομάδων, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Θοδωρής Κελαράκης και Αθηνά Πισκοπάκη – Τζεκάκη.

Στέλνοντας το μήνυμά της για τις φετινές εκδηλώσεις, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, αρμόδια για θέματα πολιτισμού – τουρισμού, Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, είπε: "Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα ψηφιδωτό που συμπληρώνεται κάθε χρόνο και εμπλουτίζεται.
Κάθε του ψηφίδα και μια συμμετοχή, μια προσωπική εμπειρία γεμάτη χρώματα και συναισθήματα, ένα δυναμικό μήνυμα για το Περιβάλλον.
Φέτος, η θεματική του Καρναβαλιού επικεντρώνεται στη Μάνα Γη. Τιμούμε τα αγαθά της και υποκλινόμαστε στη γενναιοδωρία της. Συμπορευόμαστε με τη Φύση, υπερασπιζόμαστε τα στοιχεία της και καταθέτουμε το σεβασμό μας ακόμη κι όταν διασκεδάζουμε. Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ξεκίνησε. Θα το βρείτε παντού.

Σε όλη την Κρήτη, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, μα κυρίως στις καρδιές μας. Σας προσκαλούμε να βάλετε κι εσείς τη δική σας ψηφίδα σε τούτο το Παγκρήτιο Ψηφιδωτό που κουβαλά τη μαγεία μιας ανόθευτης παιδικότητας, που ποτέ δε θα εξαντληθεί και ονομάζεται Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι".


Εκ μέρους των καρναβαλιστών, το λόγο πήρε ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ένας εκ των εκπροσώπων των ομάδων στην επιτροπή, που σημείωσε: "Το ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των κρητικών, ενώ δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες μας, αλλά και οι ενεργά συμμετέχοντας από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Η διαπίστωση δεν έχει καθόλου να κάνει με τυχαίο γεγονός. Είναι συνάρτηση σκληρής κι επίμονης δουλειάς, που διαρκεί μήνες και προϋποθέτει αρκετές θυσίες σε ελεύθερο χρόνο και χρήμα. Η πόλη μας έχει αποδείξει κι άλλες φορές πως όταν επιθυμεί κάτι ακόμη κι αν φαντάζει αδύνατο για τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητές της τελικά τα καταφέρνει. Και πραγματικά αισθανόμαστε περήφανοι εμείς οι χιλιάδες που δουλεύουμε γι' αυτό το σκοπό και που κάθε χρόνο καταθέτουμε τον καλύτερο μας εαυτό στην κρίση των θεατών, που τιμούν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους το σύνολο των προσπαθειών μας που διαχέονται στις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται την περίοδο των Αποκρεών στο Ρέθυμνο".

Οδηγίες για τη Μεγάλη Παρέλαση

Τα μέλη της καρναβαλικής επιτροπής του δήμου Ρεθύμνου συναντήθηκαν χθες με τους φορείς και τους εκπροσώπους των υπηρεσιών που θα αναλάβουν, καθένας από την πλευρά του, να συμβάλουν ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά τόσο την ημέρα της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, όσο και πριν από αυτήν.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Τροχαίας Ρεθύμνου, του Λιμεναρχείου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών.
Εκ μέρους της Τροχαίας Ρεθύμνου, ο αναπληρωτής διοικητής της υπηρεσίας, υπαστυνόμος Α', Μανώλης Πετιναράκης, σημείωσε πως "η δύναμη της Τροχαίας Ρεθύμνου από την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στο δρόμο και θα προσπαθήσουμε για την καλύτερη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να τις ευχαριστηθεί".
Και φέτος, οι ιδιοκτήτες των κέντρων διασκέδασης στη γέφυρα της Ζουρίδας και του κόμβου Ατσιποπούλου θα παραχωρήσουν τους χώρους πάρκινγκ, που διαθέτουν για όσους έρχονται από τα Χανιά, ενώ οι επισκέπτες που θα φτάνουν από τα ανατολικά θα προωθούνται στα πάρκινγκ του λιμανιού και της μαρίνας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού στο Ρέθυμνο, Κωνσταντίνος Καλφούντζος, σημείωσε πως "το σώμα είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση.
Για εμάς είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της χρονιάς. Υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς και τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσουν στα έντυπα και την ιστοσελίδα του ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού οι καθιερωμένες οδηγίες για τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες του καρναβαλιού".

Η "υγειονομική βάση" των εθελοντών Σαμαρειτών θα είναι φέτος στο 3ο Λύκειο Ρεθύμνου, όπου θα δίνονται οι πρώτες βοήθειες σε όσους θα χρειαστούν βοήθεια την ώρα της μεγάλης παρέλασης.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου