Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Σε στασιμότητα η στέγαση των υπηρεσιών της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου

Ενώ το έργο ανέγερσης αστυνομικού μεγάρου στα Ζωνιανά προκειμένου να στεγάσει το ΤΑΕ Μυλοποτάμου φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο, το αντίστοιχο έργο για τη στέγαση των υπηρεσιών της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου βρίσκεται σε στασιμότητα.
Στην πρώτη περίπτωση, ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης των 1361 μέτρων όπου πρόκειται να ανεγερθεί το κτίριο και είχε παραχωρήσει η κοινότητα Ζωνιανών, καθώς η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας είχε φρενάρει το έργο.

Η επίσπευση των διαδικασιών δρομολόγησης κρίθηκαν αναγκαίες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες κατασκευής του Μεγάρου και να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρόνο, αφού, ο δήμαρχος Ανωγείων με έγγραφο του στην τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δίνει ως καταληκτικό χρόνο παραμονής του ΤΑΕ Μυλοποτάμου στο κτίριο που έχει παραχωρήσει στα Ανώγεια, τον Αύγουστο του 2011. Έτσι, αν δεν τρέξουν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες, το ΤΑΕ κινδυνεύει να μείνει άστεγο.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, ταξίαρχος Μ. Παραβολιδάκης, ενημέρωσε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το ενδεχόμενο αυτό, ζητώντας τους την έγκριση να προχωρήσει στην διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της οικοπεδικής έκτασης των 1361 μέτρων. Από το υπουργείο και την ηγεσία πάντως, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να στεγαστεί το ΤΑΕ Μυλοποτάμου στο Γαράζο, όπως φαίνεται να έχει ζητηθεί από ορισμένους.

«Με ειδικό όρο δόμησης, το κτίριο μπορεί να γίνει στα Μυσσίρια» Η ανέγερση αστυνομικού μεγάρου του Ρεθύμνου, έχει «κολλήσει». Ο ακριβής λόγος δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός. Από την μια, η πληροφόρηση λέει ότι το οικόπεδο που η δημοτική αρχή δήλωσε εδώ και δυο χρόνια πως παραχωρεί στα Μυσσίρια για τον κοινωφελή αυτό σκοπό, είναι μικρό και δεν επαρκεί για τις ανάγκες που απαιτούνται ή ότι η έκταση έχει διάφορα ιδιοκτησιακά προβλήματα ή τέλος ακόμα και ότι ο δήμαρχος υπαναχώρησε από την αρχική του πρόθεση να παραχωρήσει τον χώρο.

Από την άλλη, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, σε σχέση με το τελευταίο, δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε υπαναχώρησε από την πρόθεση παραχώρησης του οικοπέδου και οτιδήποτε αντίθετο λέγεται, οφείλεται σε κακή πληροφόρηση. «Ο δήμος δεν έχει κάνει πουθενά πίσω.
Τη βούληση μας να δώσουμε την έκταση στα Μυσσίρια την εκφράσαμε μόνοι μας και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει με τη στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπαναχωρήσουμε», είπε στα «Ρ.Ν.»
Ο κ. Μαρινάκης, εκφράζοντας τη θέση του για την αναγκαιότητα κατασκευής του αστυνομικού μεγάρου, τονίζει: «Λύσεις υπάρχουν όταν υπάρχει πολιτική βούληση.
Εμείς έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο και είμαστε σαφώς προσανατολισμένοι στην κατεύθυνση να λύσουμε αυτό το πρόβλημα γιατί το υπάρχον Αστυνομικό Μέγαρο είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.
Επιφυλάσσομαι, τις επόμενες εβδομάδες να επιδιώξω συνάντηση με τον υπουργό για να τεθεί το ζήτημα επί τάπητος και να κάνουμε τις δέουσες ενέργειες».
Σχετικά με το θέμα που τέθηκε για την ακαταλληλότητα της έκτασης επειδή δεν επαρκεί να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες, ο δήμαρχος επιμένει ότι τα στρέμματα ήταν από την αρχή συγκεκριμένα, τα ίδια παραμένουν και τώρα, και άποψη του ιδίου είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης του αστυνομικού μεγάρου εφ’ όσον όμως υπάρχει και πολιτική βούληση.

Ο δήμαρχος δε, επιμένει ότι το μέγαρο μπορεί να ανεγερθεί με ειδικούς όρους δόμησης, καθώς πρόκειται για κοινωφελές κτίριο, που θα επιτρέψουν την πλήρη ανάπτυξη των αστυνομικών υπηρεσιών.

«Εξ αρχής ήταν δεδομένο το οικόπεδο για την ανέγερση αστυνομικού μεγάρου στο Ρέθυμνο. Και οι όροι δόμησης του και οι δυνατότητες του. Ως αστικό ακίνητο, φυσικά δεν έχει την πολυτέλεια πολύ μεγαλύτερης έκτασης για να έχει και μια μεγαλύτερη ευρυχωρία. Είναι όμως ένα αστικό ακίνητο το οποίο έχει κριθεί κατάλληλο και μάλιστα η αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνης, με τελευταίο της έγγραφο θεωρεί ότι είναι επαρκές, με δεδομένο ότι τα ειδικά κτίρια παίρνουν ειδικούς όρους δόμησης, με μια μικρή επαύξηση του συντελεστή, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα δημόσια κτίρια, μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των στεγαστικών αναγκών ενός σύγχρονου αστυνομικού μεγάρου» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ερωτώμενος ο δήμαρχος για άλλα προβλήματα που έχουν ανακύψει, ιδιοκτησιακού χαρακτήρα, απάντησε:
«Το μόνο θέμα, που απομένει, τυπικό όμως, είναι μια διόρθωση του κτηματολογίου για το οποίο είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες όμορων οικοπέδων και πλην ενός υπάρχει απόλυτη συμφωνία. Και σε αυτό το ζήτημα είμαστε σε συζήτηση και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετική έκβαση.
Αν η πολιτεία ενδιαφέρεται πραγματικά να κάνει αστυνομικό μέγαρο, μέχρι να κάνει τις μελέτες του κτιρίου είμαι βέβαιος ότι θα έχει λυθεί κάθε ζήτημα ίσως και πολύ νωρίτερα».


Ο κ. Μαρινάκης εξ άλλου επεσήμανε στην εφημερίδα μας ότι σε περίπτωση οριστικού όχι από το υπουργείο στο οικόπεδο των Μυσσιρίων, ο ίδιος θα συνεχίσει την επαφή του με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, για την παραχώρηση οικοπέδου στα Τρία Μοναστήρια.
«Αν οριστικά κριθεί ότι θέλουν μεγαλύτερη έκταση για λόγους καλύτερης ανάπτυξης του αστυνομικού μεγάρου, θα συνεχίσω την επαφή μου με τον πρόεδρο Γεωργικών Συνεταιρισμών για να εξοικονομήσουμε μια έκταση στην περιοχή των Τριών Μοναστηριών, που κι εκεί η περιοχή έχει κριθεί από τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνης κατάλληλη».


Πληροφορίες της εφημερίδας πάντως, θέλουν την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να έχει αναθέσει στο νομικό τμήμα της το θέμα του χώρου της Σχολής Αστυφυλάκων και ήδη ερευνάται το ιδιοκτησιακό καθεστώς προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση ανέγερσης του μεγάρου στο οικόπεδο αυτό.

Ρεθυμνιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου