Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Τα sms τελικά δεν βλάπτουν τα παιδιά

Τα παιδιά μπορεί να γράφουν στα μηνύματα «LΟL» αντί για «γελάω δυνατά» και να χρησιμοποιούν δεκάδες άλλες συντμήσεις, αλλά γονείς και δάσκαλοι δεν πρέπει να ανησυχούν:
αυτός ο τρόπος γραφής δεν υπονομεύει καθόλου την ικανότητα στην έκφραση όπως θα μπορούσε να πιστέψει κανείς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι που χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Ακαδημία.


Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τις συνέπειες που έχει το λεγόμενο text messaging σε παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 ετών και συγκεντρώνοντας παράλληλα ευρήματα από παλαιότερες μελέτες.
Όπως διαπιστώθηκε, κινητά τηλέφωνα στη Βρετανία έχουν παιδιά ακόμη και 5 ετών με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι στα 8 έτη.
Βρέθηκε, επίσης, ότι οι γνώσεις γύρω από το άγνωστο στους μεγαλύτερους λεξιλόγιο των SΜS αυξάνεται με την ηλικία, ενώ ένα παιδί που τελειώνει το δημοτικό έχει την ικανότητα να το χρησιμοποιεί σε όλο το εύρος του.
Σύμφωνα μάλιστα με τη δρα Κλερ Γουντ, το λεξιλόγιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί η ικανότητα ενός παιδιού στην ανάγνωση.

Όπως επισημαίνει η Βρετανίδα επιστήμο- νας, τα παιδιά που χρησιμοποι- ούν με άνεση αυτό το είδος γραφής διαθέτουν υψηλό επίπεδο φωνολογικής επίγνωσης και αναπτύσσουν νωρίς την ικανότητα να εντοπίζουν, να απομονώνουν και να χειρίζονται διάφορους τύπους ήχων στην ομιλία τους.



ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου