Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Απάτη σε βάρος Κρητικών επιχειρηματιών

Πρωτοφανής απάτη εις βάρος Κρητών εξαγωγέων από ολλανδική εταιρία αποκαλύπτεται, τραντάζοντας το εξαγωγικό εμπόριο του νησιού μας.
Η οικονομική ζημιά για τρεις
εξαγωγείς από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, ενώ ο ένας
από αυτούς που έπεσε στα δίχτυα των απατεώνων Ολλανδών πήρε για ένα κοντέινερ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το ποσό μόλις των 4.500 ευρώ ως προκαταβολή!
Όλα ξεκίνησαν πριν από 1,5 περίπου μήνα όταν οι επιχειρηματίες εξαγωγείς έλαβαν ένα email στο οποίο ολλανδική εταιρία έκανε γνωστό ότι επιθυμεί να αγοράσει δύο κοντέινερ παρθένο ελαιόλαδο και ένα κοντέινερ με προϊόντα μελιού. Μετά από σχ
ετικό έλεγχο των τριών εξαγωγέων που είδαν ξαφνικά τις δουλειές τους να «αυγατεύουν», διαπίστωσαν ότι πρόκειται για γνωστή εισαγωγική εταιρία εγγεγραμμένη μάλιστα στο ολλανδικό Επιμελητήριο.

Το επόμενο βήμα ήταν -και μετά από άπειρα τηλέφωνα για να κλείσει η δουλειά- να στείλουν και το εμπόρευμα το οποίο και παρελήφθη από τα σαΐνια τους Ολλανδούς. Μετά από κάποιες όμως ημέρες εντελώς ξαφνικά σταμάτησαν τα email σε σχέση με την οριστική αποπληρωμή του εμπορεύματος, ενώ και στα τηλέφωνα που είχαν δώσει οι Ολλανδοί απατεώνες κανείς πλέον δεν απαντούσε.
Και οι τρεις εξαπατημένοι εξαγωγείς μας πήραν την απόφαση και πήγαν στην Ολλανδία, όπου μετά από επαφές με το εκεί Προξενείο μας, κόντεψαν να πάθουν «νταμπλά» όταν διαπίστωσαν ότι τόσο το τυποποιημένο ελαιόλαδο που είχαν στείλει όσο και τα προϊόντα μελιού είχαν καταλήξει στη λιανική αγορά της χώρας της τουλίπας, αλλά και σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ!

Μάλιστα οι υπεύθυνοι του σούπερ-μάρκετ τους ανέφεραν ότι είχαν πάρει ορισμένες ποσότητες από το συσκευασμένο ελαιόλαδο σε εξευτελιστικές τιμές… όπως και τα προϊόντα μελιού!

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Άλκης Καλαμπόκης αναφερόμενος στην πρωτόγνωρη αυτή κομπίνα, επισημαίνει ότι ο Σύνδεσμος έχει δημιουργήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μια βάση δεδομένων των εταιριών του εξωτερικού που έχουν δημιουργήσει προβλήματα συναλλαγών με εξαγωγείς του νησιού μας, την οποία μάλλον δεν χρησιμοποίησαν οι εξαπατημένοι εξαγωγείς μας.
Πολλές φορές γίνονται εξαγωγές στα… «τυφλά»
Οι Κρήτες εξαγωγείς που έπεσαν θύματα της συγκεκριμένης ολλανδικής απάτης αλλά και στο σύνολό τους οι εξαγωγείς του νησιού καθημερινά καλούνται να παίζουν πολλαπλούς ρόλους, τους οποίους θα έπρεπε να παίζουν άλλοι.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Άλκης Καλαμπόκης οι πληροφορίες που υπάρχουν αλλάζουν καθημερινά στο σύγχρονο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον «και εμείς θα πρέπει να είμαστε αυτοί που θα πρέπει να βρίσκουμε το σωστό προϊόν, να το τυποποιούμε, να βρίσκουμε την κατάλληλη πληροφόρηση για την εταιρία του εξωτερικού, να πιστοποιούμαστε και κυρίως να ρισκάρουμε την περιουσία μας… και τελικά να βρίσκεται μπροστά σου ένα καλοστημένο σύστημα απάτης στο οποίο κανένας δεν σε προστατεύει».


Η συγκεκριμένη ολλανδική εταιρία, σημειώνεται, ήταν εγγεγραμμένη στο Επιμελητήριο της χώρας, με ένα ετήσιο τζίρο περίπου των 4 εκατομμυρίων ευρώ, όπου… δυστυχώς είχε και όρια ασφάλισης που έφταναν έως τα 200.000 ευρώ (!), κάτι που σημαίνει ότι τα οικονομικά της στοιχεία ήταν θετικά ενώ εμφάνιζε και κερδοφορία της τάξης των 600.000 ευρώ το χρόνο! Τα παραπάνω ωστόσο στοιχεία άλλαξαν μέσα με μια νύχτα όπως αναφέρει ο κ. Καλαμπόκης, αφού επρόκειτο για ένα καλοστημένο σύστημα απάτης…
«Δυστυχώς οι Κρήτες εξαγωγείς σαν πρόβατα οδηγούμαστε στη σφαγή γιατί πρέπει να λειτουργούμε πολλαπλώς έχοντας πολλούς ρόλους χωρίς καμία βοήθεια.

Η συγκεκριμένη απάτη ήταν "τρύπα" του όλου συστήματος». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η καλοστημένη κομπίνα έχει σπείρει χωρίς αμφιβολία τον πανικό στο εξαγωγικό εμπόριο του νησιού και όλοι τώρα σπεύδουν να «δένουν» τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες για να μην εκτεθούν οικονομικά…


Του Βαγγέλη Βαρδάκη ΄΄ΤΟΛΜΗ''

1 σχόλιο:

  1. γράψτε μας τα ονόματα των εταιρειών. είαμστε κρητικοί που μένουν Ολλανδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή