Aποφασισμένος να κάνει ότι χρειαστεί για την πάταξη της βίας στα ελληνικά γήπεδα δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "GOAL", ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλά με πολύ σκληρά λόγια για τις ΠΑΕ και τις ευθύνες τους, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ορισμένους λέγοντας πως "κάποιοι πλουτίζουν από τη βία".
Αποσπάσματα από την συνέντευξη.
Εχετε πει ότι για τη βία στα γήπεδα του ποδοσφαίρου ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι ΠΑΕ και επίσης έχετε κάνει λόγο για "υποκρισία των ΠΑΕ". Εκτιμάτε ότι οι ΠΑΕ και οι αρχές του ποδοσφαίρου δεν κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας;
"Νομίζω ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Φυσικά και πρόκειται για υποκρισία, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υποθάλπονται εξωαθλητικές σκοπιμότητες.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κάποιοι βολεύονται με το να υποδαυλίζουν τα πάθη, να καταργούν στην πράξη τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην πολιτεία και να βρίσκουν εύκολο άλλοθι στη δήθεν ανεπάρκεια των αρχών. Οσο τα γήπεδά μας θα μετατρέπονται σε αρένες βίας, η αποποίηση των ευθυνών από τις ΠΑΕ θα ισοδυναμεί με υποκρισία".
Η αστυνομία έχει ευθύνες για τη βία στα γήπεδα ή απλά είναι πάντα το εύκολο θύμα για να καταλογιστούν ευθύνες;
"Είναι προφανές ότι η αστυνομία είναι το εύκολο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος για ένα ζήτημα στο οποίο κανένας από τους εμπλεκόμενους υπεύθυνους φορείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του. Το πρόβλημα της βίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ΠΑΕ, αφού οι περισσότερες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.
Αναλαμβάνουν οι ΠΑΕ την ευθύνη των οπαδών τους; Εχουν κάμερες; Προσλαμβάνουν προσωπικό ασφαλείας; Διαθέτουν τις υποδομές που προβλέπει ο νόμος; Υποδαυλίζουν ορισμένες ΠΑΕ και ενθαρρύνουν με τον τρόπο τους παράνομες συμπεριφορές; Η αλήθεια είναι ότι η αστυνομία είναι η τελευταία που έχει την ευθύνη για την επιβολή της τάξης. Την προηγούμενη Κυριακή τέθηκαν επί ποδός 2.420 αστυνομικοί, έχοντας στη διάθεσή τους 438 οχήματα. Ωστόσο, η ευθύνη για την εσωτερική ασφάλεια των γηπέδων δεν ανήκει στην αστυνομία.
Οι ευθύνες για τη βία στα γήπεδα είναι διαχρονικές και μας αγγίζουν όλους, την ελληνική πολιτεία συνολικά. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να διαμορφώσουμε ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας".
Εκτιμάτε ότι η αθλητική βία και η γενικότερη βία στην Ελλάδα συνδέονται, είναι συγκοινωνούντα δοχεία και έχουν και τα ίδια αίτια;
"Το πρόβλημα της τυφλής βίας και των βανδαλισμών είναι δυστυχώς σε έξαρση στις μέρες μας. Σε ό,τι αφορά την αθλητική βία, μπορούμε να διακρίνουμε δύο είδη: την κλασική αθλητική βία έξω από τα γήπεδα και πέριξ των αγωνιστικών χώρων και την οργανωμένη αθλητική βία με στημένα ραντεβού για ξύλο, βανδαλισμούς, που φέρει εν τέλει όλα τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος.
Διαρθρώνεται από συγκεκριμένες ηγετικές ομάδες, γιάφκες, ορμητήρια, εκτελεστικά όργανα και μια σειρά ανθρώπων που πλουτίζουν από αυτή την κατάσταση. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση που δεν μπορεί και δεν αρκεί να αντιμετωπιστεί απλά μέσω αθλητικών νόμων και διατάξεων πάνω στην ασφάλεια των γηπέδων, αλλά απαιτεί εξάρθρωση και αντιμετώπιση στα πρότυπα συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος.
Η αθλητική βία και ο χουλιγκανισμός πάντα είχαν εκλεκτικές συγγένειες με ομάδες που επίσης λατρεύουν τη βία και δραστηριοποιούνται σε άλλους χώρους. Παλαιότερα υπήρχαν ενδείξεις για σχέσεις με τους νεοναζί, σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις με τους βανδάλους".
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου