Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ: Καρδιακό επεισόδιο για ναυτικό στους Κ. Λιμένες

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στα νότια της Κρήτης, όταν το δεξαμενόπλοιο «Αθηνά» -ρωσικών συμφερόντων- προσάραξε σε αμμουδιά, στην τοποθεσία ανοιχτά των Καλών Λιμένων.
Το δεξαμενόπ
λοιο, το οποίο έχει σημαία Μπαρμπέιντος, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, παρασύρθηκε στην αμμουδιά -αφού έσπασαν οι κάβοι- και προσάραξε στο σημείο «Πλατιά Περάματα», ανατολικά των Καλών Λιμένων, με το 20μελές πλήρωμα να βρίσκεται προσωρινά σε κίνδυνο.

Ευτυχώς όμως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, αφού το μήκους 141 μέτρων πλοίο, παρέμεινε ακινητοποιημένο, μετά την προσάραξή του. Μέσα σε λίγη ώρα, υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση των λιμενικών αρχών που έσπευσαν στο σημείο για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης. «Λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ένταση 7-8 μποφόρ νοτιοδυτικοί, το πλοίο παρασύρθηκε, αλλά - ευτυχώς για όλους - σε αμμώδη περιοχή, στα Πλατιά Περάματα, είκοσι μέτρα περίπου από την ακτή», λέει μιλώντας στην «Τ» ο υπολιμενάρχης Ηρακλείου κ. Γιάννης Σηφάκης.

Η επιχείρηση της αποκόλλησής του αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα νωρίς το πρωί, αφού έρθει στην Κρήτη από τον Πειραιά, το πλοίο «Μέγας Αλέξανδρος», το οποίο θα πραγματοποιήσει και τη ρυμούλκηση.
Χθες παρά τις προσπάθειες των ντόπιων ρυμουλκών και των αρμόδιων αρχών, διαπιστώθηκε ότι χωρίς τη συμβολή του συγκεκριμένου πλοίου, αυτή η επιχείρηση είναι αδύνατη να γίνει.

Καθοριστικό παράγοντα για τη σημερινή πραγματοποίησή της θα παίξουν φυσικά και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην περιοχή.
Το σημαντικό στην υπόθεση, πέρα από το γεγονός ότι κανείς από το πλήρωμα δεν έπαθε τίποτα, είναι ότι δεν υπήρξε ρύπανση στη θάλασσα. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο κ. Σηφάκης τα τοιχώματα του δεξαμενόπλοιου είναι διπλής επίστρωσης.

Αναστάτωση

Η αναστάτωση για το 20μελές πλήρωμα, που αποτελείται από Ρώσους, Ουκρανούς και Γεωργιανούς, όπως ήταν φυσικό, ήταν πολύ μεγάλη, με την αγωνία τους να επιτείνεται ακόμη περισσότερο, όταν ο ένας εξ αυτών ένιωσε δυσφορία και πόνο στην καρδιά. Οι υπόλοιποι είναι απολύτως καλά στην υγεία τους.
Τελικά όμως, μετά την άμεση επιχείρηση των σωστικών συνεργείων και του Λιμενικού Σώματος, διαπιστώθηκε ότι ο παθόντας δεν είχε τελικά κάτι το σοβαρό, το οποίο να χρήζει τη μεταφορά του σε κάποιο νοσοκομείο.


Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο βρίσκεται αραγμένο στα ανοιχτά των Καλών Λιμένων από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν και είχε μεταβεί στην περιοχή για εκφόρτωση καυσίμων.
Όταν ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη επιχείρηση, το πλοίο παρέμενε στο σημείο μέχρι να λάβει νέα εντολή από την ιδιοκτήτρια εταιρία για να φύγει από τα νότια της Κρήτης.


Του Ανδρέα Κριτσωτάκη ''ΤΟΛΜΗ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου