Στην Κρήτη βρίσκεται ένας άλλος Καλλικράτης.
Οχι αυτός των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση, αλλά ένα όμορφο ορεινό χωριό στο Δήμο Σφακίων, στα Χανιά.
Ενα χωριό με μεγάλη ιστορία και με τρεις μόνο κατοίκους μέλη της ίδιας οικογένειας!
Πρόκειται για τον Μανώλη Μανουσέλη, τη σύζυγό του Αγγελική και τον 7χρονο γιο τους. Ο 50χρονος Μανώλης, με αφορμή το σχέδιο «Καλλικράτης», θα πει:
«Ακουσα το όνομα Καλλικράτης και απόρησα. Νόμιζα για λίγο ότι αναφέρονταν σε εμάς. Αλλος ο αρχαίος αρχιτέκτονας Καλλικράτης και άλλος ο τοπικός ήρωας Μανούσος Καλλικράτης, απ' όπου και πήρε το όνομα το χωριό μας». Κτηνοτρόφος ο ίδιος, παραμένει στο χωριό που γεννήθηκε αν και το χειμώνα είναι έρημο. «Από παλιά, όταν στον Καλλικράτη ζούσε και άλλος κόσμος, το χειμώνα πολλοί έφευγαν και κατέβαιναν πιο χαμηλά. Λόγω κρύου, κατέβαζαν τα κοπάδια για να ξεχειμωνιάσουν αλλά και για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.
Το καλοκαίρι επέστρεφαν. Οταν ήμουν παιδί υπήρχε σχολείο και στον Καλλικράτη, με 35 μαθητές. Ηταν καλοκαιρινό, λειτουργούσε δηλαδή από Μάρτη μέχρι αρχές Δεκέμβρη», σημειώνει.
Τι διαφορές όμως είδε με τον «Καποδίστρια»; «Δεν είδα -λέει- να αλλάζει πολύ η ζωή μας με τον "Καποδίστρια".
Τώρα με το καινούργιο σχέδιο δεν ξέρω τι θα περιλαμβάνει για τα Σφακιά. Γενικά, στο χωριό έγιναν κάποια πράγματα αλλά ήταν αργά, ο κόσμος είχε φύγει.
Το ρεύμα ήλθε το 1982, η άσφαλτος το 2000, ακόμα και σήμερα το καλοκαίρι υποφέρουμε λόγω έλλειψης νερού». Τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να δώσει μια πνοή ζωής στο χωριό, ο Δήμος Σφακίων πραγματοποιεί τα «Καλλικράτεια».
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη γιορτή της «Σφακιανής πίτας», αγώνες ποδηλασίες - σκοποβολής κ.ά. αναφέρει η Ελένη Βουγιούκαλου, η «ψυχή» των εκδηλώσεων.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και στις συνεχείς επαναστάσεις των Κρητικών, ο Καλλικράτης κάηκε πολλές φορές από τους κατακτητές. Το 1943 σε επιδρομή των ναζί εκτελέστηκαν 29 άντρες. Αυτή ήταν η χαριστική βολή για χωριό.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου