Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΓΡΙΠΗ: Στην Κρήτη έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού.

Ρεκόρ εμβολιασμών για τη νέα γρίπη καταγράφεται στην Κρήτη. Την στιγμή που το ποσοστό εμβολιασμού σε όλη την υπόλοιπη χώρα δεν ξεπερνά το 3%, στην Κρήτη έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού.
Στην τελευταία θέση της κατάταξης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ανά Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) βρίσκεται η 6η η οποία καλύπτει την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά.

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από
τον τελευταίο (μέχρι και τις 13/1/2010) απολογισμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ):
Στην Κρήτη εμβολιάστηκε κατά τους δύο μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού το 10, 01% των κατοίκων, όταν στις άλλες περιοχές της χώρας το αντίστοιχο ποσοστό είναι τρεις έως τέσσερις φορές χαμηλότερο. Εάν συνυπολογιστεί και ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται κάθε εβδομάδα στο νησί (κυμαίνονται σε 200 με 300 όλη την περίοδο του πανδημικού κύματος), προκύπτει ότι στην Κρήτη το τείχος ανοσίας «υψώνεται» με ταχείς ρυθμούς.

Υπάρχει δηλαδή το 10% των εμβολιασθέντων αλλά και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει, περίπου 15%, γεγονός που «οχυρώνει» το νησί έναντι ενός επαπειλούμενου πανδημικού κύματος.
Χαμηλή ανταπόκριση του εμβολιασμού στην υπόλοιπη χώρα Συνολικά η χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη, έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εμβολιαστεί 362.347 άτομα.

Το πιο χαμηλό ποσοστό έχει η Πελοπόννησος, η Ήπειρος και τα Ιόνια νησιά (2,66%). Σε ανάλογη θέση βρίσκονται η Μακεδονία και η Αττική (ποσοστά εμβολιασμού 2,79% επί του πληθυσμού τους). Ούτε το 3% του πληθυσμού δεν εμβολιάστηκε στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ενώ κατάφερε να το… ξεπεράσει η ΔΥΠΕ Πειραιά και νησιωτικής χώρας (ποσοστό 3,31%).
Τη δεύτερη θέση μετά την Κρήτη καταλαμβάνει η ΔΥΠΕ Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό που αγγίζει το 3,85% -ποσοστό που βέβαια απέχει μακράν από το 10% της Κρήτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το βάρος του εμβολιαστικού προγράμματος σήκωσαν τα δημόσια νοσοκομεία.

Εκ των 362.347 εμβολιασμών, οι 283.919 έγιναν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Επίσης, 36.426 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη στα ιατρεία του ΙΚΑ, 9.255 σε στρατιωτικά νοσοκομεία, 12.780 σε δημοτικά ιατρεία και 12.943 σε νομαρχιακά ιατρεία.
Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται Παρά τη χαμηλή ανταπόκριση του πληθυσμού στο πρόγραμμα εμβολιασμού –που βαίνει μάλιστα συνεχώς μειούμενη- οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο.
Συνολικά πλέον στην επικράτεια λειτουργούν 495 εμβολιαστικά κέντρα (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρεία ΙΚΑ, δημοτικά και νομαρχιακά ιατρεία). Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό έστω και τώρα να λάβουν το εμβόλιο οι Έλληνες πριν επέλθει το νέο πανδημικό κύμα –σενάριο που ολοένα ενισχύεται για την χώρα μας δεδομένης και της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Η ανάλυση των μέχρι τώρα στοιχείων πάντως δείχνει ότι οι Έλληνες και στον εμβολιασμό ακολουθούν την τακτική της «τελευταίας στιγμής». Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 1/3 των Ελλήνων εμβολιασθέντων έλαβαν το σκεύασμα για τη νέα γρίπη μέσα σε μία εβδομάδα και δη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οπότε έφτανε προς την κορύφωσή του το πανδημικό κύμα!


''Πρώτο Θέμα''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου