Πρόστιμο, ύψους 5.511.351.867 ευρώ, που είχε επιβληθεί στην χρηματιστηριακή εταιρία «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ» διέγραψε προϊστάμενος της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, όπως κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Κουσελάς.
Το πρόστιμο στην χρηματιστηριακή εταιρεία, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των ομολόγων σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, επιβλήθηκε το 2007, διαγράφηκε τον Απρίλιο του 2008 και καταγράφεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Ισολογισμό και Απολογισμό του Κράτους για το 2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για 2,5 διs. ευρώ από συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια, στα οποία προστέθηκε τον Ιούλιο του 2007 ισόποσο πρόστιμο, με συνέπεια μαζί με τους τόκους το ποσό να ανέλθει στις 5,5 δις ευρώ.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για σκάνδαλο και ζήτησε εξηγήσεις για το τι ακριβώς είχε συμβεί, ενώ επισήμανε ότι οι διαγραφές βεβαιωμένων ανείσπρακτων εσόδων για το 2008 εμφανίζονται σχεδόν πενταπλάσιες σε σχέση με το 2003 και σχεδόν διπλάσιες έναντι του προηγούμενου έτους.
Η καταγγελία του κ. Κουσελά προκάλεσε αίσθηση και στα υπόλοιπα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία συζητείτο ο Ισολογισμός και Απολογισμός του 2008. Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Ν. Λέγκας που βρισκόταν στην αίθουσα δήλωσε άγνοια για το γεγονός.
Οι υπόλοιποι βουλευτές πίεσαν τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη να τους δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα. Ο κ. Σαχινίδης ανακοίνωσε ότι για την υπόθεση έχει ήδη επιληφθεί ο εισαγγελέας.
''enet.gr''
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
"Τη δική του απάντηση στο θέμα που αφορά σε «χάρισμα οφειλών 5,512 δισ. ευρώ» της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» έδωσε πριν από λίγη ώρα στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος της εταιρείας Σοφοκλής Πρινιωτάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Πρινιωτάκη, η υπηρεσία ειδικών ελέγχων εφήρμοσε, το 2007, διάταξη του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, και απεφάνθη ότι οι συναλλαγές επί ομολόγων της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής εταιρείας ήταν εικονικές. Ο τότε προϊστάμενος της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών επέβαλλε πρόστιμο ύψους 5,512 δισ. ευρώ στην εν λόγω χρηματιστηριακή εταιρεία.
Η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» κατέθεσε στη συνέχεια προσφυγή ζητώντας ακύρωση της εν λόγω αποφάσεως, η οποία, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε αρχικά ληξιπρόθεσμη.
Κατά συνέπεια το παραπάνω ποσό των 5,512 δισ. ευρώ περιελήφθη ως έσοδο στον προϋπολογισμό του 2007.
Ακολούθως, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Σοφοκλή Πρινιωτάκη, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι η προσφυγή της χρηματιστηριακής εταιρείας ήταν έγκαιρη χρονικά με αποτέλεσμα το παραπάνω ποσό να αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό του 2007. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο naftemporiki.gr ο κ. Πρινιωτάκης, της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου προηγήθηκε ανάλογη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κατηγορηματικά χαρακτήριζε ως έγκαιρη χρονικά την προσφυγή της «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ».
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ενώπιον του ανακριτή. Ας σημειωθεί τέλος ότι προ ημερών ο κ. Σοφοκλής Πρινιωτάκης κατέθεσε αγωγή ύψους 50 εκατ. ευρώ κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υπόθεση δημόσιας πρότασης κατασκευαστικής εταιρείας στην οποία η εταιρεία του είχε το ρόλο του κύριου αναδόχου («ΤΕΧΝΕΡΓΑ ΑΕ»).
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε τότε αποφανθεί ότι μέρος της κάλυψης της δημόσιας πρότασης δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια με αποτέλεσμα να ακυρώσει την εισαγωγή της εν λόγω εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών."
Εμείς ποιον και γιατί να τον πιστέψουμε;
Όταν η χώρα μας δανείζεται με υψηλά επιτόκια, αυτά και πόσα άλλα τέτοια πρόστιμα έχουν χαριστεί;
Υπάρχουν ενεργά ποινικά κολάσιμα αδικήματα ή περιμέναμε να περάσει ο χρόνος διαγραφής τους;
Τα χρήματα αυτά μπορούν να εισπραχτούν;
Υπάρχουν επίορκοι που ζημίωσαν το δημόσιο ταμείο και εάν ΝΑΙ τι θα γίνει με αυτούς;
''stoxasmos-politikh.blogspot.com''
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου