Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Συναντήσεις Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης με Κουβέλη, Καρχιμάκη

Η σύσταση ενός διευθυντηρίου εξαγωγών, η δημιουργία βάσης δεδομένων για το εξαγωγικό εμπόριο, η αλλαγή προσανατολισμού των ελληνικών εξαγωγών, η ενίσχυση δράσεων και η δημιουργία κινήτρων για τους Έλληνες εξαγωγείς είναι μερικές από τις θέσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για την ανάπτυξη των εξαγωγών των κρητικών προϊόντων όπως τις ανέπτυξαν οι εκπρόσωποί του στον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Σπ. Κουβέλη και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Καρχιμάκη καθώς και στη νέα διευθύνουσα σύμβουλο του ΟΠΕ, κυρία Νάντια Ροντογιάννη.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Αλκ. Καλαμπόκης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Σπύρο Κουβέλη στον οποίο παρουσίασε τις προτάσεις του για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελληνικών Εξαγωγών που συνέταξε ο σύνδεσμος και το οποίο έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο υπουργείο Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στην συνάντηση, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη δικτύωσης όλων των εμπλεκόμενων, στο εξαγωγικό εμπόριο, φορέων, προκειμένου να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς και η διατήρηση και βελτίωση του κλάδου της οικονομικής διπλωματίας, ο οποίος αποτελεί σημαντικό αρωγό για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΕΚ συνάντησε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Καρχιμάκη, και συζήτησε μαζί του τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα της Κρήτης.

Ο υπουργός ήταν θετικός στην πρόσκληση των τριών φορέων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης και του CRETACERT, να παρευρεθεί σε μια από κοινού συνεδρίαση, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα κρητικά αγροτικά προϊόντα και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, τα νωπά κηπευτικά κ.α. Εξετάστηκε από κοινού ο προγραμματισμός της συγκεκριμένης συνεδρίασης για τα μέσα του επόμενου μήνα.

Οι προθέσεις και των δύο υπουργών, όπως αποκόμισαν οι εξαγωγείς από τις συναντήσεις τους, είναι ότι προσπαθούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων, προβλημάτων που ταλανίζουν χρόνια τις ελληνικές εξαγωγές, ούτως ώστε τα Κρητικά προϊόντα και εν γένει τα ελληνικά να βρουν τη θέση που τους αρμόζει στις Διεθνείς αγορές.
Με βάση τα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών του 2009, ο κλάδος τροφίμων - ποτών, δηλαδή τα αγροτικά προϊόντα, παρουσίασε σχεδόν μηδενική πτώση στο σύνολο του έτους.

Άρα η ελληνική γαστρονομία και η ενίσχυση των δράσεων προώθησης της είναι το εργαλείο για την ανάπτυξη του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου. Σε συνδυασμό με την συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να γνωρίσουν καλές μέρες και να αποτελέσουν τον πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτιμούν οι εξαγωγείς.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΚ συναντήθηκε και με τη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, κα Νάντια Ροντογιάννη, προκειμένου να γνωριστούν και να συζητήσουν από κοντά τις προτάσεις του ΣΕΚ για τις ελληνικές εξαγωγές και την ανάπτυξη τους.

Η επιθυμία και των δύο μερών είναι η συνεργασία του ΣΕΚ με τη νέα Διοίκηση του Οργανισμού να συνεχιστεί σε υψηλό επίπεδο και να ενισχυθούν οι από κοινού δράσεις προς όφελος των Κρητών εξαγωγέων.



ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου