Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΧΑΝΙΑ: Απειλείται με κατάρρευση η ιστορική γέφυρα στο Κακοδίκι.


Με κατάρρευση απειλείται η ιστορική γέφυρα του Κακοδικίου στα Χανιά
.
Το πρόβλημα επισημαίνει σε ψήφισμά του το Δ.Σ. της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) που στην πρόσφατη συνεδρίασή του συζήτησε και το θέμα της επικείμενης κατάρρευσης της μονότοξης, πετρόκτιστης γέφυρας του Κακοδικίου. Στο ψήφισμα αναφέρει:
"Υπάρχει, θα λέγαμε, μια κακοδαιμονία, η οποία ακολουθεί τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας.
Παρατηρούμε, λοιπόν, το φαινόμενο, έργα τέχνης, φτιαγμένα με μεράκι, από σπάνιους τεχνίτες, μνημεία που οριοθετούν και χαρακτηρίζουν την ιστορία του τόπου μας, να καταρρέουν μέρα με της μέρα αφημένα στην τύχη τους. Σήμερα, όπως διαβάζουμε στον τοπικό τύπο, ήρθε η σειρά της γέφυρας του Κακοδικίου, η οποία επί σειράν ετών ήτανε το μοναδικό μέσο οδικής επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής. Η αναφερόμενη γέφυρα στο χωριό Κακοδίκι του Δήμου Καντάνου κατασκευάστηκε την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας και είναι από τις ελάχιστες σωζόμενες μονότοξες γέφυρες στην Ελλάδα.

Η εν λόγω γέφυρα, αν και έχει χαρακτηριστεί "Νεότερο Ιστορικό Μνημείο" και παρά τις σχετικές ενέργειες των τοπικών φορέων βρίσκεται
σήμερα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Θεωρούμε ότι είναι χρέος όλων μας να φροντίζουμε για τη συντήρηση και ανάδειξη όλων των μνημείων του τόπου μας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως Λαός. Κ
αλούμε, λοιπόν, όλους τους αρμόδιους φορείς να
επέμβουν άμεσα ώστε να περισωθεί και να αναστυλωθεί η μονότοξη πετρόκτιστη γέφυρα του Κακοδικίου, ακριβή κληρονομιά για τους μελλούμενους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου