Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΧΑΝΙΑ:Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις .Κλειστή κατά διαστήματα η Εθνική οδός.

Σε μηχανοκίνητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθυμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, προχώρησαν σήμερα αγρότες - μέλη της Παναγρο
τικής Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) και μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Χανίων.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι δήμου Μηθύμνης, δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας.
"Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αγροτική πολιτική της
κυβέρνησης που είναι συνέχεια αυτής που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός.

Οι αγρότες της ΠΑΣΥ θα παραμείνουν στο σημείο κλείνοντας για μισή ώρα την εθνική οδό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο πρώτος αποκλεισμός γίνεται από τις 12:00-12.30 μετά το μεσημέρι. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ζητούν:

Κατάργηση στο διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη. 3,5 ευρώ το λάδι ο ένας βαθμός, 1,40 ευρώ το πρόβειο γάλα, 0,90 ευρώ το γιδινό, 8 ευρώ το κιλό το αρνί. Άμεσα μέτρα για την απορρόφηση με ικανοποιητικές τιμές των εσπεριδοειδών. Καμία κατάργηση της επιδότησης στην χυμοποίηση.
Πλήρης ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών. Άμεση αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής λαδιού στο νομό. Κατώτερες ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα.
Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση επιτοκίων ΑΤΕ, επιδότηση βασικών εφοδίων (λιπάσματα, ζωοτροφές).
Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων. Έγκαιρη καταβολή ολόκληρης της επιδότησης σε όλους τους δικαιούχους.
Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια με παραγραφή πανωτοκίων.
Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες-κτηνοτρόφους.
Κατάργηση των περιορισμών στην παραγωγή, αύξηση της παραγωγικότητας με έργα υποδομής.
Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων.
Καμία κατάργηση επιδοτήσεων μέχρι τουλάχιστον 30.000 ευρώ ετήσιο συνολικό εισόδημα. Δωρεάν επιστημονική στήριξη από το κράτος.
Άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων -στα 60 για τους άνδρες στα 55 για τις γυναίκες.
Η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς είχε προηγηθεί η μηχανοκίνητη πορεία και ο συμβολικός αποκλεισμός της Νομαρχίας Χανίων την προηγουμένη Τρίτη.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν αύριο και οι αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, έχοντας ανακοινώσει αποκλεισμό του κτηρίου που στεγάζονται οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου