Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Η Κρήτη ταξιδεύει με... χάρτες στη Δυτική Μακεδονία

Χάρτες της Κρήτης, από την εποχή του Διαφωτισμού μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται σε έκθεση που φιλοξενεί από χθες, 17 Ιανουαρίου, ως τις 14 Μαρτίου, η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, στο Αρχοντικό «Λασσάνη». Τίτλος της έκθεσης είναι "Η Κρήτη ταξιδεύει με χάρτες στη Δυτική Μακεδονία".
Διοργανώνεται με την επιμέλεια
του καθηγητή της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελου Λιβιεράτου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, για να τιμηθούν οι Κρήτες της Μακεδονίας.

Παρουσιάζονται χάρτες από τη συλλογή της Μαργαρίτας Σαμούρκα, μαζί με αποσπάσματα σημαντικών χαρτών της ελληνικής χαρτογραφικής παράδοσης του γεωγραφικού Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Η Χάρτα του Ρήγα και ο Πίναξ του Γαζή εστιάζουν στην Κρήτη και εκτίθενται πλήρεις στη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης.
Επίσης, εκτίθενται αποσπάσματα από τους χάρτες του von Weiss, από τη συλλογή του Χαράλαμπου Παπαστάθη και του Aldenhoven, της συλλογής του Μάνου Χαριτάτου, της περιόδου της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Την έκθεση συμπληρώνουν δύο χάρτες, που συντάχθηκαν με μεθόδους και τεχνικές της "παραγωγής" χαρτογραφίας στον Τομέα Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου