Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Άκαρπη η συνάντηση των αγροτών με τον υφυπουργό Οικονομικών

Άκαρπη απέβη η συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές. Παραμένουν στα μπλόκα και προχωρούν σε αποκλεισμούς τελωνείων.

Τον αποκλεισμό
της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Σρυμονικού, μετά τις 11.30 το πρωί, αποφάσισαν οι αγρότες των Ομοσπονδιών ΟΑΣ και ΟΔΑΣ, οι οποίοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους από την περασμένη Πέμπτη παράπλευρα της εθνικής οδού.
Με σημείο συνάντησης τη διασταύρωση Σερρών - Σιδηροκάστρου, στις 11.00 το πρωί, οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού θα ξεκινήσουν με τα τρακτέρ τους για το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, με σκοπό να αποκλείσουν τη διέλευση των αυτοκινήτων και των φορτηγών από και προς το μεθοριακό σταθμό.
Μετ' εμποδίων διεξάγεται η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Κλειστή σε δύο σημεία, παρέμεινε η Εγνατία Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στη διάρκεια της νύχτας. Έχουν αποκλειστεί από τρακτέρ ο κόμβος των Κερδυλλίων στο νομό Σερρών, αλλά και ο κόμβος της Χρυσούπολης, στο νομό της Καβάλας.

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και από τον κόμβο της Τρίγλιας στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει επίσης, συγκέντρωση τρακτέρ, στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του δρόμου. Συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και στο τελωνείο του Κιλκίς.


Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στο νομό της Λάρισας, υπάρχει συγκέντρωση τρακτέρ στη Νίκαια και στα Φάρσαλα, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Αποκλεισμένος από τους αγρότες παραμένει ο κόμβος Βογατσικού στην περιοχή της Καστοριάς, όπου οι αγρότες διακόπτουν την κίνηση των οχημάτων, κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανά μία ή μισή ώρα. Οι αγρότες κλείνουν περιστασιακά το δρόμο προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας. Στις περιοχές που κλείνουν οι κόμβοι της Εγνατίας Οδού, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτήριων οδών ή από το παλιό οδικό δίκτυο.

Οι αγρότες αναμένεται να αποκλείσουν εντός της ημέρας τα τελωνεία Ορμενίου, Κήπων (Έβρου), Εξοχής (Δράμα), Προμαχώνα, Δοϊράνης και Ευζώνων. Η απόφαση για κλείσιμο των τελωνείων έχει προκαλέσει την αντίδραση της Βουλγαρίας, που απειλεί με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αγρότες διεκδικούν άμεση καταβολή των δικαιωμάτων, πάγωμα χρεών, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόσους παραγωγής.
Αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις έκαναν περιοδεία στα χωριά της Φθιώτιδας για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, εκτιμώντας ότι μέχρι την Τετάρτη θα μπορέσουν να μεταφέρουν και νέες δυνάμεις ιδιαίτερα στο μπλόκο της Αλαμάνας.

Προς το παρόν κρατούν αποστάσεις από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και υπογραμμίζουν με έμφαση ότι θα παραμείνουν στα σημεία αποκλεισμού. Παράλληλα οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα αμφισβητούν τα οικονομικά δεδομένα που δίδονται στη δημοσιότητα το τελευταίο 24ωρο, σχετικά με τα χρήματα που έχουν πάρει.


"Ακούμε και εμείς αυτά τα δισεκατομμύρια που δήθεν μοιράστηκαν και ψαχνόμαστε μεταξύ μας για το αν πραγματικά είμαστε αγρότες", δήλωσε ο Δημήτρης Δημογιάννης που είναι πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου