Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που θυμίζει ξενοδοχείο

Στιγμές ξεγνοιασιάς σε έναν χώρο που περισσότερο θυμίζει ξενοδοχείο και όχι γηροκομείο, υπόσχεται στους φιλοξενούμενούς της, η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Παναγία Η Γοργοεπήκοος».

Η μονάδα θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες 78 συνολικά ηλικιωμένων.

Ο διευθυντής της μονάδας, κ. Μηνάς Παπαδημητρίου, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ανέφερε πως πρόκειται για ένα ίδρυμα πρότυπο στην Ελλάδα που οι εγκαταστάσεις του πληρούν όλες τις κτηριακές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοιου τύπου μονάδες, καλύπτοντας ένα χώρο άνω των 4.000 τμ. Ένα μέρος των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του χρηματοδοτήθηκε, μέσω της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Κρήτης, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.). Η χρηματοδότηση έφτασε τα 750.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο κόστος, δηλαδή περισσότερο από 1.500.000 ευρώ, καλύφθηκε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Το ίδρυμα είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Ο εκάστοτε προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού είναι και πρόεδρος του Δ.Σ., ένα μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου είναι και μέλος της διοίκησης της μονάδας όπως και δύο μέλη της φιλοπτώχου αδελφότητας και τρία τακτικά μέλη κάτοικοι Ηρακλείου. Ανήκει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά ενώ την υψηλή εποπτεία έχει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.


Η μονάδα ιδρύθηκε με σχετική πράξη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμόθεου στις 3 Σεπτεμβρίου 2003.
Υψηλές προδιαγραφές «Σκοπός του ιδρύματος είναι η παροχή σε ειδικά και άρτια εξοπλισμένους χώρους, στέγης, τροφής, ιατροφαρμακευτικής και άλλης μορφής περίθαλψης, ψυχαγωγίας, προστασίας σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, άνδρες και γυναίκες που κατοικούν κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και αλλού», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
Τόνισε, ακόμα, πως «με το άριστα καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει, το ίδρυμα θα περιθάλπει ηλικιωμένους ανθρώπους, έναντι μηνιαίων τροφείων ώστε να καλύπτονται οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του και μόνο».
Συνολικά, το ίδρυμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 78 ατόμων καθώς περιλαμβάνει 34 δίκλινα δωμάτια, δύο μονόκλινα και τέσσερα διαμερίσματα με 78 κλίνες.

Υπάρχουν και κοινόχρηστοι χώροι, όπως τραπεζαρία και καθιστικό.
Σημειώνεται πως το ίδρυμα έχει σύμβαση με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, 22 άνθρωποι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισαγωγή συγγενών τους στη μονάδα, δώδεκα εκ των οποίων είναι στη διαδικασία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών.
Το ίδρυμα είναι επανδρωμένο με όλο το απαραίτητο προσωπικό, σε αυτό εργάζονται 16 άτομα με σύμβαση εργασίας και πέντε με σύμβαση έργου, συνολικά 21 άτομα, μεταξύ άλλων, παθολόγος, κοινωνική λειτουργός, φυσικοθεραπευτής, προϊσταμένη νοσηλεύτρια, νοσηλευτικό προσωπικό και κοινωνικοί φροντιστές, μάγειρας, τραπεζοκόμος.
Η έδρα του ιδρύματος είναι σε έναν ιδιόκτητο χώρο του Ι.Μ.Ν. Αγίου Μηνά στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου (παραλιακή) πίσω από το Σούπερ Μάρκετ Μαχ- Χαλκιαδάκης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι στα τηλέφωνο 2810 264350- 351.


ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου