Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η ανακάλυψη των Κρητικών για τα νέα ΙΧ

Ένα βήμα πιο κοντά βρισκόμαστε στη χρήση υδρογόνου για τα Ι.Χ., μετά από το νέο επίτευγμα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Χημείας, Γιώργος Φρουδάκης, και τα μέλη της ερευνητικής του ομάδας, Δρ. Μανώλης Τυλιανάκης, και Δρ. Μανώλης Κλώντας, ο οποίος πριν από λίγο διάστημα παρουσίασε τη διδακτορική του εργασία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σχεδίασαν ένα νέο υλικό, πολύ πιο αποδοτικό στην προσρόφηση υδρογόνου.

Ανάγκη για υδρογόνο

Ο Δρ. Γιώργος Φρουδάκης εξηγεί στην «Π» τους λόγους για τους οποίους ερευνητές και βιομηχανία αναζητούν τον αντικαταστάτη του πετρελαίου. Κατ’ αρχάς, τα αποθέματα πετρελαίου σταδιακά εξαντλούνται ενώ είναι γνωστή και η επιβάρυνση που προκαλεί στο περιβάλλον, «διότι όταν καίγεται, παράγει διοξείδιο του άνθρακα, που συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανεβάζοντας την θερμοκρασία του πλανήτη», αναφέρει.

Ο καλύτερος αντικαταστάτης που προτείνεται διεθνώς είναι το υδρογόνο καθώς αποτελεί το πιο «πράσινο» καύσιμο διότι όταν καίγεται, δηλαδή ενώνεται με το οξυγόνο, παράγεται μόνο νερό. Παράλληλα περικλείει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από αντίστοιχη ποσότητα πετρελαίου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δένει τα χέρια των επιστημόνων. Πρόκειται για αέριο και μάλιστα πολύ αραιό, δέκα φορές πιο αραιό από τον αέρα. «Αυτό το πρόβλημά του μας δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην αποθήκευσή του. Π.χ. αν θέλαμε σε ένα αυτοκίνητο να βάλουμε υπό κανονικές συνθήκες ποσότητα υδρογόνου ώστε να μπορεί να καλύψει 500 χιλιόμετρα (που καλύπτει ένα αυτοκίνητο παραγωγής που καίει βενζίνη) θα χρειαζόμασταν τον όγκο που καλύπτουν 56 ντεπόζιτα νερού από αυτά που έχουμε στις ταράτσες των σπιτιών μας!», εξηγεί ο Δρ. Γ. Φρουδάκης και προσθέτει πως «πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί κάποια λύση σε αυτό το θέμα, δηλαδή, να βρεθούν υλικά που να προσροφούν το υδρογόνο, σα σφουγγάρια και να το κρατάνε στους πόρους τους.»

Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν προταθεί κάποια πολύ καινούργια υλικά που ονομάζονται Metal Organic Frameworks (οργανομεταλλικά σκελετικά υλικά), τα οποία έχουν πάρα πολλές εφαρμογές. O λόγος είναι η πολύ μεγάλη ειδική επιφάνεια που διαθέτουν. «Αν μπορούσαμε να ξεδιπλώσουμε την επιφάνεια 1 μόνο γραμμαρίου από αυτά τα υλικά θα ήταν τόσο μεγάλη όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου!», λέει ο Δρ. Γ. Φρουδάκης. Αυτό σημαίνει πως μπορούν στους πόρους τους να προσροφήσουν μεγάλη ποσότητα υδρογόνου.

«Σχεδιάσαμε κάποια υλικά αυτού του τύπου, που ονομάζονται COFs, τα οποία έχουν διπλάσια προσροφητική ικανότητα από εκείνα που είχαν προταθεί μέχρι τώρα στη βιβλιογραφία. Τα προηγούμενα μπορούσαν να προσροφήσουν μέχρι 10% κατά βάρος υδρογόνο ενώ τα νέα COFs που σχεδιάσαμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μπορούν να φτάσουν μέχρι 20% κατά βάρος, διπλασιάζοντας δηλαδή την απόδοση», εξηγεί. Τα νέα υλικά αυτά υπερκαλύπτουν τους στόχους που έχουν τεθεί από το υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό NanoLetters και βρίσκονται στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ώστε να κατασκευάσουν τα νέα αυτά υλικά.

Εκδήλωση για τη χημεία

Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τα νέα υλικά στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ), με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Χημείας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα “Ανδρόγεω” του Δήμου Ηρακλείου.

Αναλυτικά, ο Καθηγητής Τμήματος Χημείας στο Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευριπίδης Στεφάνου, θα αναφερθεί στην "Έλλειψη, μόλυνση, ρύπανση και εμπορευματοποίηση του νερού", για τα "Άχρηστα" Φυτά στην Υπηρεσία των Παραγωγών και τη Χρήση της Ακονιζάς (Dittrichia viscosa) στην Αντιμετώπιση της Βαρρόα (Varroa destructor) θα μιλήσει ο καθηγητής του ίδιου τμήματος, κ. Χάρης Κατερινόπουλος. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος, κ. Γιώργος Φρουδάκης, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "Σχεδιάζοντας νέα Νανο-υλικά για αποθήκευση υδρογόνου", και η Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, κ. Κέλλυ Βελώνια, θα μιλήσει για τη «Χημεία στην σύγχρονη Νανοτεχνολογία".

Της Κατερίνας Μυλωνά-ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου