Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Σε κατάσταση συναγερμού η Κρήτη για το σκαθάρι των φοινίκων. Καταγραφή των προσβεβλημένων δένδρων με GPS

Με ολική καταστροφή απειλούνται τα χιλιάδες φοινικόδεντρα της Κρήτης καθώς η «επέλαση» του κόκκινου σκαθαριού συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και οι γεωπόνοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζουν την αγωνία τους για ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση στην διάρκεια της Άνοιξης και με την άνοδο των θερμοκρασιών.

Το θέμα έχει πλέον ξεφύγει από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και αντιμετωπίζεται σε επίπεδο Περιφέρειας με την συνεργασία του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και του ΤΕΙ Κρήτης.
Ήδη στην τελευταία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, αποφασίστηκε – εκτός των 400.000 ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το υπ.Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του σκαθαριού στο Νομό Λασιθίου προκειμένου να σωθεί το μοναδικό φοινικόδασος στο Βάι – να ζητηθούν επιπλέον 300.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του σκαθαριού και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Επιπλέον αποφασίστηκαν και τα εξής : Ο εντοπισμός και η καταγραφή με GPS όλων των δένδρων που έχουν προσβληθεί από το έντομο στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Α. Κρήτης.
Ο σχεδιασμός έντυπου αλλά και οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού.
Η εισαγωγή ενημερωτικού υλικού στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.
Ο σχεδιασμός ιδιαίτερων μέτρων προστασίας (πρόληψης και θεραπείας) όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές, με έμφαση στο Βάι.
Η υποβολή αναλυτικής μελέτης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, η οποία θα περιλαμβάνει την εκτίμηση του κόστους των απαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα.
Η αναζήτηση πρόσθετων οικονομικών πόρων μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Δ/ντρια της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης κα. Χ. Σερπετσιδάκη, ο κ. Ε. Ροδιτάκης από το ΕΘΙΑΓΕ Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ε. Καπετανάκης, ο Δ/ντης της Δ/νσης Δασών Π.Κ. κ. Ν. Παπαδακάκης, ο κ. Ε. Συλλιγάρδος από τη Δ/νση Δασών Λασιθίου Π.Κ. και η κα. Α. Καραταράκη από το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Στο μεταξύ την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα τόσο για την αντιμετώπιση όσο και για το περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus (κόκκινο σκαθάρι) που προσβάλλει φοινικοειδή στις περιοχές του Ν. Χανίων επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε προς την αρμόδια υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα. Κ. Μπατζελή, ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Σκουλάκης. Όπως αναφέρει ο κ. Σκουλάκης το εν λόγω έντομο έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε φοινικόδεντρα του Ν. Χανίων καθώς παρά τις όποιες προσπάθειες, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν το απειλητικό για τους φοίνικες έντομο. Όπως σημειώνει ο κ. Σκουλάκης «μόνο στη περιοχή του Πλατανιά Ν. Χανίων έχουν προσβληθεί από το έντομο πάνω από 100 φοινικόδεντρα».

Πέραν των παραπάνω ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι:

«Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από φορείς και πολίτες για τη μη εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες οικονομικές και τουριστικές ζημιές για τις περιοχές που εμφανίζεται το έντομο. Στις 4/8/2009, η Γ.Δ. Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε κατεπείγουσα σύσταση-έκθεσή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία επισημαινόταν ότι η κοπή των μολυσμένων φοινίκων (δημόσιων και ιδιωτικών) πρέπει να γίνεται άμεσα μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά της μόλυνσης απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση ειδικών εκπαιδευμένων συνεργείων για την κοπή των.
Οι πολίτες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προβούν από μόνοι τους στην κοπή των μολυσμένων φοινίκων, αφενός λόγω της επικινδυνότητας του εγχειρήματος, αφετέρου λόγω του ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος κοπής, που δικαιολογημένα δεν μπορούν να αναλάβουν στην παρούσα οικονομική κρίση, ενώ αντίθετα οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες) έχουν και τον εξοπλισμό και το προσωπικό για να αναλάβουν αυτή την εργασία. Στο Ν. Χανίων δεν έχουν υπάρξει συντονισμένα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκρίζωση του εν λόγω οργανισμού στα φοινικόδεντρα, ούτε έχει εξευρεθεί και οριστεί κατάλληλος χώρος για την υγειονομική ταφή τους».


Ναπολέων Σαραντίδης-agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου