Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Οι αυξομειώσεις στην πίεση του αίματος επικίνδυνες για εγκεφαλικό

Βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα,δημιουργεί νέα δεδομένα για την αξιολόγηση του κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού λόγω πίεσης, η οποία διαπίστωσε, για πρώτη φορά, ότι οι διακυμάνσεις στην πίεση είναι πιο σημαντικές ως προειδοποιητική ένδειξη για μελλοντικό εγκεφαλικό, σε σχέση με την πίεση που είναι συνεχώς υψηλή.

Οι μέχρι τώρα οδηγίες των γιατρών εστιάζουν στην ανάγκη ο ασθενής να μειώσει τα επίπεδα της πίεσής του, για να μειώσει και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η νέα έρευνα επισημαίνει ότι οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη σημασία ακόμα και στις σπάνιες και περιοδικές εμφανίσεις υψηλής πίεσης, που φαίνεται να αποτελούν εξαίρεση σε σχέση με τη συνήθη χαμηλή πίεση του ασθενούς και οι οποίες μέχρι τώρα τείνουν να υποτιμούνται.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Πίτερ Ρόθγουελ του τμήματος κλινικής νευρολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύτηκε στο νευρολογικό περιοδικό "The Lancet Neurology", σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσε ότι, άσχετα με το ποια είναι η μέση πίεση ενός ατόμου διαχρονικά, όσοι έχουν τα περισσότερα "σκαμπανεβάσματα" στην πίεσή τους, κινδυνεύουν περισσότερο για εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές επίσης θεωρούν ότι οι διαφορές αποτελεσματικότητας μεταξύ των διαφόρων φαρμάκων για την πίεση ουσιαστικά έγκεινται στο κατά πόσο καλά κρατούν διαχρονικά την πίεση σε ισορροπία, χωρίς αυτή να ανεβοκατεβαίνει. Μερικά φάρμακα, ιδίως οι αναστολείς "βήτα", σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, αποδείχτηκε ότι αυξάνουν την ευμεταβλητότητα στην πίεση του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρόθγουελ, ακόμα και μια υψηλή μέτρηση πίεσης δεν πρέπει να αγνοείται, ενώ τόνισε την ανάγκη να χορηγείται ένας πιο αποτελεσματικός συνδυασμός φαρμάκων, ώστε και να πέφτει αλλά και να σταθεροποιείται η πίεση του αίματος.

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί οι περιστασιακές αυξομειώσεις της πίεσης αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όμως εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνουν το επίπεδο του στρες στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού, καθώς οι "αναταράξεις" προκαλούν μια ταραχώδη ροή του αίματος που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αρτηρίες.

Βρετανοί ειδικοί επεσήμαναν ότι η νέα έρευνα δεν σημαίνει πως όσοι παίρνουν χάπια για υψηλή πίεση, πρέπει να ανησυχούν ή να τα σταματήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου