Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Συμφωνίες των κτηνοτρόφων της Κρήτης με αλυσίδες super market εν όψει του Πάσχα

«Ανάσα ζωής» αναμένεται να δώσουν στους κτηνοτρόφους της Κρήτης οι συμφωνίες με αλυσίδες super market για την διάθεση χιλιάδων αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Ήδη οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, όπως και πέρυσι, ήρθαν σε συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα super market για την
απορρόφηση 10.000 αρνιών και 4.500 κατσικιών και το μόνο που απομένει για το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας είναι ο καθορισμός της τελικής τιμής του παραγωγού.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 6 ευρώ το κιλό αλλά φαίνεται πως η τιμή θα οριστικοποιηθεί στα 5,90 ευρώ ανά κιλό.
Η τιμή που είναι καθαρή για τον παραγωγό κρίνεται ως ικανοποιητική εάν ληφθούν υπόψιν οι οικονομικές δυσκολίες, ενώ η συγκεκριμένη αλυσίδα, το μεγαλύτερο τμήμα των αμνοεριφίων θα το διαθέσει στα καταστήματά της εκτός Κρήτης και κυρίως στο λεκανοπέδιο Αττικής.


Από την άλλη πλευρά και ο κτηνοτροφικός σύλλογος Χανίων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, έχει διαχωρίσει την θέση τους από τους άλλους κτηνοτροφικούς συλλόγους σε όλα τα επίπεδα, αναμένεται και φέτος να κλείσει συμφωνία για την διάθεση των αμνοεριφίων με αλυσίδα super market η οποία έχει καταστήματα σε ολόκληρο το νησί.
Και ενώ οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζονται για να ξεκινήσει η…. σφαγή των αμνών, «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με τα σφαγεία στην Κρήτη τα οποία, με μια – δύο, εξαιρέσεις, δεν είναι πιστοποιημένα και δεν ανταποκρίνονται στις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως μετά το «σφράγισμα» των σφαγείων Αγ.Βαρβάρας Ηρακλείου, στο νησί έχουν απομείνει σε λειτουργία τρία σφαγεία στο Ηράκλειο, ένα στο Λασίθι και άλλα τρία στα Χανιά, εκ των οποίων μόνο δύο, τα σφαγεία Κανδάνου και ένα ιδιωτικό στα Χανιά είναι πιστοποιημένα.


Το πρόβλημα απασχολεί έντονα τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αλλά και την Περιφέρεια, καθώς το κόστος για τον εκσυγχρονισμό και την πιστοποίηση των σφαγείων είναι τεράστιο, ενώ το κόστος σφαγής επιβαρύνεται και από το ότι στην Κρήτη δεν υπάρχει μονάδα διάθεσης των υπολειμμάτων των σφαγείων, τα οποία αποστέλλονται σε ειδικές μονάδες στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Ναπολέων Σαραντίδης-agrotypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου