Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΗΡΑΚΛΕΙΟ:Ανεργία, αυτοκτονίες, συσσίτια, είναι η ζοφερή εικόνα του 2010

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία και ο εμπορικός κόσμος του Ηρακλείου, μετά τις δύο αυτοκτονίες επιχειρηματιών μέσα σε 48 ώρες, πιεσμένοι από τα δυσβάσταχτα οικονομικά χρέη.
Δύο αυτοκτονίες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ανθρώπων από την Κρήτη, που δεν αντέχουν και κόβουν με βάρβαρο τρόπο το νήμα της ζωής τους. Δυστυχώς, με τις δύο τελευταίες αυτοκτονίες οι νεκροί αυτόχειρες επιχειρηματίες στην Κρήτη φτάνουν από τον προηγούμενο Μάρτιο τους δώδεκα, ενώ καταγράφεται και μια απόπειρα.

Μετά το πρώτο σοκ από το θάνατο του 62χρονου επιχειρηματία, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του στην εξοχική του κατοικία στο Καμηλάρι, χθες ένας 52χρονος ιδιοκτήτης κυλικείου στην οδό Σμύρνης 31 τερμάτισε τη ζωή του.
Ο 52χρονος, ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν άντεξε το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεών του και αυτοπυροβολήθηκε με ένα παλιό κατοχικό πιστόλι που είχε. Τους πυροβολισμούς, μάλιστα, άκουσαν οι ένοικοι του κτιρίου, χωρίς όμως να φανταστούν ποτέ ότι θα οφείλονταν σε αυτό το τραγικό περιστατικό.
Τον άτυχο άνδρα βρήκε χθες το πρωί λίγο μετά τις 9 π.μ. η σύζυγός του, όταν και πήγε να ανοίξει το μαγαζί που διατηρούσαν σε πολυκατοικία στην περιοχή των Δικαστηρίων.
Μόλις άνοιξε την πόρτα αντίκρισε το νεκρό σύζυγό της μέσα σε μια λίμνη αίματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αυτόχειρας είχε αφήσει ένα μήνυμα, στο οποίο εξηγούσε ότι οι λόγοι που τον έφθασαν στην απόγνωση ήταν καθαρά οικονομικοί.
Με καραμπίνα
Το πρώτο περιστατικό που σημειώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα αφορά σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος διατηρούσε το εστιατόριό του στην πλατεία Δασκαλογιάννη, λίγα μόλις μέτρα από το κατάστημα του 52χρονου.
Υπενθυμίζεται ότι ο 62χρονος αποφάσισε και προχώρησε στην απονενοημένη πράξη, ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του στο χωριό Καμηλάρι.
Γύρω στις 5 το απόγευμα εκείνης της ημέρας ο 62χρονος έστρεψε μια καραμπίνα στο πρόσωπό του και αυτοπυροβολήθηκε, γράφοντας με αυτό τον τρόπο τον τραγικό επίλογο της ζωής του.
Ο πυροβολισμός ακούστηκε σε όλο σχεδόν το χωριό, με τους συγχωριανούς του να τρέχουν για να δουν τι συνέβη. Ειδοποίησαν την αστυνομία, άνδρες της οποίας έσπευσαν στο σπίτι του 62χρονου για να βρεθούν μπροστά στο μακάβριο θέαμα.

Ανάστατος ο επιχειρηματικός κόσμος από τα απανωτά περιστατικά
Τη μεγάλη τους ανησυχία για τα απανωτά περιστατικά των αυτοκτονιών που σημειώνονται στην Κρήτη τους τελευταίους μήνες, απόρροια της οικονομικής κρίσης, εκφράζουν στην ΤΟΛΜΗ οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, τονίζοντας ότι ήδη έχει διαρρηχτεί ο κοινωνικοοικονομικός ιστός της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και |Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) Μανόλης Σφυρής, επισημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου σήμερα και πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ήδη είναι καταχρεωμένες στις τράπεζες δίνουν έναν… άνισο αγώνα για να επιβιώσουν και να γλυτώσουν το λουκέτο.
«Η τραγική εικόνα του λιανεμπορίου, εκτός των άλλων έχει να κάνει και με τις επιλογές της Πολιτείας που δεν βοηθάει με πιο ουσιαστικό τρόπο τους "μικρούς" της αγοράς, που τους τελευταίους μήνες δίνουν μια άνιση μέχρι στιγμής "μάχη", για να κρατηθούν στη ζωή. Στη δυσάρεστη οικονομική κατάσταση που διανύουν οι μικρομεσαίοι τεράστια ευθύνη έχουν και όλοι αυτοί που το τελευταίο διάστημα κερδοσκοπούν εις βάρος τους…».
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ αναφέρει ότι σε πολύ δυσάρεστη οικονομική κατάσταση δεν βρίσκονται μόνο οι μικρομεσαίοι αλλά και η πλειονότητα των νοικοκυριών.
«Κόσμος έχει χάσει τη δουλειά του ή έχουν αναγκαστεί να δανειστούν για να τα βγάλουν πέρα, μικρομεσαίοι από τη μια ημέρα στην άλλη βλέπουν να χάνουν τις επιχειρήσεις τους που δημιούργησαν με τόσο κόπο. Εύχομαι να διαψευστώ αλλά αυτή την ώρα υπάρχουν μεγάλα δράματα σε εξέλιξη με χρέη ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τεράστιες πιέσεις κυρίως από τις τράπεζες, προκειμένου να μην τους κατασχέσουν μικρά σε αριθμό περιουσιακά στοιχεία. Η Πολιτεία επιτέλους θα πρέπει να παρέμβει πιο δυναμικά προς το τραπεζικό σύστημα για να αποφύγουμε άλλες δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον… όλος ο κόσμος δυστυχώς σήμερα είναι καταχρεωμένος είτε με δάνεια είτε μέσω πιστωτικών καρτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί απόγνωση, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, που δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις αυτή ακριβώς η απόγνωση και η αγανάκτηση να βλέπεις να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια σου…».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανόλης Κουμαντάκης, τονίζει ότι «συγκλονιζόμαστε όλοι κάθε φορά που ακούμε ότι ένας άνθρωπος κάνει το απονενοημένο μέσα στην απόγνωση των χρεών που τον έχουν πνίξει….
Η κατάσταση πράγματι δεν είναι καθόλου καλή και δεν έχει δημιουργηθεί από τη μια ημέρα στην άλλη, σήμερα βρίσκεται στην κορύφωσή της. Συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι η δυσάρεστη οικονομική εικόνα του εμπορικού κόσμου πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο από μήνα σε μήνα και εβδομάδα σε εβδομάδα. Αμεσα η Πολιτεία επιβάλλεται να παρέμβει εκεί που πρέπει, γιατί και άλλοι συνάνθρωποί μας σήμερα βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση και πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα περιστατικά αν δεν ληφθούν μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία…».

Του Ανδρέα Κριτσωτάκη-ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου