Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο 65ο έτος της ηλικίας

MEXPI το τέλος του μήνα αναμένεται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στα Δημόσιο το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται εντός Μαρτίου και αναμένεται να θιγούν περισσότερες από 140.000 ασφαλισμένες, οι οποίες δεν θα
μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κυμαίνεται από πέντε έως και δεκαεπτά χρόνια.
Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται οι ηγεσίες των Yπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να έχουν συναντήσεις με την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της, αλλά και να μετριαστούν οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει η εξίσωση.

Ωστόσο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει ήδη προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου.
Το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διαπραγματευτεί μαζί της για το χρονοδιάγραμμα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο –χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί– προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών από 1 έως 10 χρόνια στο Δημόσιο προκειμένου να εξομοιωθούν με αυτά των ανδρών, όπως πιέζει η Κομισιόν. Oσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση των επιπλέον χρόνων για τη συνταξιοδότηση μιας γυναίκας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μεταβατική περίοδος.

Η ίδια εισήγηση αναφέρει ότι σε ορισμένες κατηγορίες για κοινωνικούς λόγους θα υπάρξει μείωση των ορίων ηλικίας των ανδρών ώστε να εξομοιωθούν με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες τα ηλικιακά όρια θα αυξομειωθούν.


Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι αυτό θα γίνει:
 Για όσες γυναίκες έχουν ανίκανα τέκνα ή ανίκανους συζύγους θα υπάρξει εξομοίωση αλλά με αντίστοιχη μείωση των ορίων ηλικίας ανδρών συναδέλφων τους.  Για όσες γυναίκες έχουν 3 ή περισσότερα παιδιά θα υπάρξει εξομοίωση με αυξομείωση ορίων ηλικίας-ετών υπηρεσίας. Ρητά αναφέρεται ότι καμία από τις ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο ηλιακό όριο ασφάλισης προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν δεν πρόκειται να θιγεί.
Αντίθετα, στις 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο τις οποίες θίγει η απόφαση για σύνταξη στα 65 έτη, η μεταβατική περίοδος θα εφαρμοστεί ακολούθως:


 1 έτος μεταβατική περίοδος για τις περιπτώσεις που η αύξηση θα ανέλθει στα δύο έτη.  3 έτη μεταβατική περίοδος για περιπτώσεις που η αύξηση ανέλθει στα πέντε έτη.  5 έτη μεταβατική περίοδος για τις περιπτώσεις που η αύξηση ανέλθει στα δέκα έτη.  10 έτη μεταβατική περίοδος για τις περιπτώσεις που η αύξηση ανέλθει στα δεκαπέντε έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, από τις 235.945 γυναίκες που υπηρετούν στο Δημόσιο, οι 125.544 έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας και οι 106.825 έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ οι 136.780 άνω των 45 ετών.
Οι μισές και πλέον από τον συνολικό αριθμό των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Πόρος - φόρος υπέρ των Tαμείων Εντός των επόμενων ημερών, οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να συζητήσουν και να καταλήξουν για το αν και πώς θα επιβληθεί νέος πόρος-φόρος υπέρ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος αναμένεται να ζητήσει μερίδιο είτε από την έμμεση φορολόγηση σε πρώτο στάδιο σε ποτά και τσιγάρα και σε δεύτερο πιθανό σε καύσιμα και ΦΠΑ, είτε άμεσα από τη φορολόγηση κερδών των επιχειρήσεων και εισοδημάτων που ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας αναζητά εναγωνίως την εξασφάλιση επιπλέον 2 δισ. ευρώ για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εντός του 2010. Υπενθυμίζεται ότι για το τρέχον έτος η ηγεσία του υπουργείου είχε ζητήσει 18 δισ. ευρώ, όμως θα λάβει μόνο 14 δισ. ευρώ.
Ο κ. Λοβέρδος ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας 1,15 δισ. ευρώ, ενώ από τον έλεγχο των δαπανών υγείας 650 ευρώ. Για τα υπόλοιπα η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας αναζητά τρόπους εξεύρεσης πόρων.

Παράλληλα, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας Ανάπτυξης 2010-2012 στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης για το 2011 και το 2012 προβλέπεται περαιτέρω μείωση της εισφοροδιαφυγής σε ποσοστό 20% και 15% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα την αύξηση πόρων του συστήματος κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2011 και 4 δισ. ευρώ το 2012, ενώ από τον έλεγχο κυρίως της φαρμακευτικής δαπάνης προβλέπεται η εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ το 2011 και 1,2 δισ. ευρώ το 2012.


''EΞΠΡΕΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου